A Cambridge Egyetem új eszközzel segíti beazonosítani a bitcoin bányászatot világszerte

Mostantól térképen követhetjük, hogy a világon pontosan hol mennyi bitcoint is bányásznak. 

A Cambridge Egyetem Alternatív Pénzügyek tanszéke egy új eszközt mutatott be, amivel a bitcoin bányászat centralizáltságát lehet nyomon követni. A térképen valós időben láthatóak az egyes bányász közösségekből származó hash erőforrások. Az akadémiai kutatás most ismét bebizonyította, amit már több tanulmány is közölt: a bitcoin bányászat Kínában koncentrálódik, pontosabban 65%-a az összes hash erőforrásnak Kínából kerül a hálózatra. Emellett szinte eltörpül az Egyesült Államok és Oroszország együttesen 7%-os részesedéssel.

A térképen havi szinten összesítik, hogy az egyes országokban mekkora a bitcoin bányászat aktivitása. A globális térkép mellett külön készítettek egy részletes térképet a kínai tartományokról. Ezek alapján az tűnik ki, hogy Kínában Xinjiang tartományban dolgozik a legtöbb bányászfarm. Ennek legfőbb oka a térségben elérhető olcsó vízenergia, ami évről évre több bitcoin bányászt vonz Kínába.

Annyira azonban nem is könnyű beazonosítani a bitcoin bányász farmokat, ugyanis Kínában is sokszor használnak VPN-t, azaz virtuális hálózatokat, amivel az IP címek lokációja pillanatok alatt módosítható más országéra. Erre legtöbbször azért van szükség, mert a kínai kormány igencsak felemás hozzáállással viszonyul a bitcoin bányászathoz, hol támogatja, hol pedig inkább csak megtűri a tevékenységet.

A bitcoin bányászati térképén három nagy bányászközösség, a BTC.com, a viaBTC és a Poolin szolgáltatja az adatokat. Az adatok havi bontásban egészen 2019 szeptemberéig visszakövethetőek.

Kapcsolódó: Bitcoin bányászat működése

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.