A Cardano egyértelmű nemet mondott a COVID-19 oltási igazolásokra

Több kriptoprojekt, köztük az Icon (ICX) és a VeChain (VET), olyan funkciókat vezet be, amelyek otthont adnak a COVID-19 oltási igazolásoknak. A Cardano azonban közölte, hogy nem fog csatlakozni a kezdeményezéshez.

Egy nemrégiben tartott élő közvetítés során az Input Output Global (IOG) vezérigazgatója, Charles Hoskinson sokak aggodalmának adott visszhangot, amikor azt mondta, hogy attól tart, hogy az oltási igazolásokat az eredeti céljukon túl is felhasználhatják a hatóságok, kormányok.

Sokan tisztelettel néztek fel Hoskinsonra, aki egy cenzúrával tűzdelt világban, elismert és egyre népszerűbb szakemberként felmerte emelni a hangját és szembe szállt a mainstream narratívával.

Az oltási igazolások azt mutatják, hogy egy adott személy megkapta-e már a COVID-19 elleni védőoltást vagy sem. Egyes kormányok már arra használják fel őket, hogy bizonyos szolgáltatásokból kizárják azokat, akik nem rendelkeznek efféle igazolással. Bár Magyarországon is működött egy darabig, végül eltörlése került a szankcionáló kezdeményezés, de Franciaországban és Olaszországban már egyre több helyről kiszorulnak azok, akik nem kaptak ún. green pass-t.

Ugyan a kormányok azt hangoztatják, hogy az oltás felvétele nem kötelező, mégis normális életet már nehezen élhet az, aki nem rendelkezik vele.

Az oltások kikényszerítésének erkölcsi kérdéseitől eltekintve egyesek aggodalmukat fejezték ki a bizalmas egészségügyi adatok tárolásával kapcsolatban.

A hatóságok azonban rámutattak, hogy a blokklánc technológia használatával a szenzitív információk abszolút biztonságban vannak. A blokkláncon az adatokat nem lehet meghamisítani, sem pedig módosítani. Ráadásul egy privát kulcs segítségével csak az arra jogosultak férhetnek hozzájuk.

A Cardano nem fog otthont adni a COVID-igazolásoknak

Az oltási igazolásokkal kapcsolatban Hoskinson kijelentette, hogy a Cardano blokkláncán biztos nem fog egyetlen kormány sem oltási igazolást tartani.

“Az aggodalmam most az, hogy számos nemzet arról tárgyal, hogy az oltási igazolásokat a közélet kritériumaként használja. Étterembe, éjszakai klubba, kávézóba, koncertre, bármilyen nyilvános összejövetelre való belépés közegészségügyi aggályaira hivatkozva”.

Hozzátette, hogy bár ez rövid távon csekély egészségügyi előnyökkel járhat, a legfőbb aggodalma az, hogy a zsarnokok illegális célokra használhatják az infrastruktúrát.

“az ilyen infrastruktúrát, a mozgásszabadság korlátozására használják… elkerülhetetlenül felhasználják majd azok, akiknek totalitáriusabb gondolataik vannak…”.

Hoskinson azt mondta, hogy a társadalom korlátozására irányuló kezdeményezésekbe az IOG nem fog belekeveredni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük