Intézményesített cenzúra: célegyenesben az európai médiaszabályozási csomag

Az Európai Bizottság elvileg az emberek érdekét, az átláthatóságát képviseli, de azért láttunk már olyan intézkedéseket, amelyeket ezzel szembe mentek. Magyarországon pedig kifejezetten hangsúlyosak az EU és a szervezetei elleni támadások. Věra Jourová egy cseh politikus, aki 2019. december 1-je óta az Európai Bizottságban a politikai értékek és az átláthatóság koordinációjáért felelős alelnöke a von der Leyen bizottságban. Nemrégiben az általa sűrűn támadott X platformján jelentette be, hogy összeállt a médiaszabadság védelméről szóló javaslat.

Komoly vihart kavart az új EU-s médiaszabályozási csomag

Október harmadikán posztolta a politikus, hogy a szavazás eredményeként jöhet a végleges médiaszabályozási megállapodás valamikor az év végén. Természetesen a magyar miniszterelnök megragadta az alkalmat az újabb támadásra, aki egy posztban “szabadságellenes javaslatnak” nevezte a javaslatot. Az European Media Freedom Act elvileg egy függetlenül pillére lenne a demokráciának. Segítene formálni a közvéleményt és kérdőre vonni a hatalom birtokosait.

Az EU által a köznyelvre érthetően összefoglalt leírás szerint ezzel a csomaggal meg lehet gátolni, hogy kémprogramokkal figyeljenek újságírókat. Ráadásul az állami reklámozás vagy éppen korlátozások vonatkozásában is komoly szabályokat szabna meg. Sőt, létrejönne egy új európai testület is a médiaszolgáltatások szabályozására. Viszont ha valaki pontosan végigrágja magát a szövegezésen, az látni fogja, hogy valójában ez a törvénycsomag éppen lehetővé teszi a kémprogramos megfigyelést többek között. Mondjuk az is érthető, hogy a magyar miniszterelnök miért nem kedveli az új javaslatot a magyarországi állami médiatúlsúlyt és szabadrablást figyelembe véve.