A cenzúra és a tiltólista hazavágja a kriptókat

Az FTX alapítója tiltólistával akarja cenzúrázni a kriptotranzakciókat.

Sam Bankman-Fried, az FTX kriptotőzsde alapítója és vezérigazgatója múlt héten publikált egy tanulmányt a digitális valutákról és a kriptotranzakciókról. A bejegyzés nagy port kavart, mivel olyan szabályok bevezetésére tett javaslatot, amelyek teljesen szembe mennek a kriptók szellemiségével. Bankman-Fried szerint ugyanis a felhasználók védelme érdekében cenzúrázni kell a kriptotranzakciókat.

A szerző szerint a digitális valutákra vonatkozó szabályrendszerek kidolgozása még most is gyerekcipőben jár. Addig amíg az állami szereplők nem teremtik meg a megfelelő kereteket, a kriptogazdaság szereplőire hárul az a feladat, hogy megvédjék a felhasználókat.

A megoldás: cenzúra

Bankman-Fried úgy gondolja, hogy erre a legjobb módszer a tiltott, illetve az engedélyezett tárcák listájának létrehozása. Kifejtette, hogy ha bárki bármikor bárkinek küldhet kriptovalutát, akkor ez rengeteg visszaélésre ad lehetőséget, mint például pénzügyi vagy egyéb bűncselekmények elkövetésére. Ugyanakkor azt is belátta, hogy ha csak az engedélyezett listán szereplő tárcák kereskedhetnének, akkor az hazavágná a teljes rendszert. Köztes megoldásként a tiltólista bevezetését javasolta. Így a nem szankcionált felhasználók szabadon folytathatnák a kereskedést, míg a bűncselekmények miatt befagyasztott tárcákat rövid úton ki lehetne zárni.

Problémák

George Kaloudis, a CoinDesk pénzügyi elemzője azonban több problémát is talált ebben az érvelésben. Egyrészt a tiltólista bevezetésével sérülne a kriptovaluták egyik legfőbb célja: az, hogy mindenki számára elérhetővé váljanak pénzügyi szolgáltatások. A cenzúra miatt a világ lakosságának legkiszolgáltatottabb rétegei könnyen kiszorulhatnának a kriptogazdaságból.

Bankman-Fried elképzelése szerint a tiltólistának hála a “rendes” felhasználók továbbra is szabadon rendelkezhetnének a kriptójukkal, míg a “rosszfiúk” tárcáit befagyasztanák. Kaloudis ezt a pontot is a hibás elképzelések közé sorolta. Az ugyanis nem derült ki, hogy mi alapján, és ki határozná meg azt, hogy a “jó” és ki a “rossz” és utána melyik szerv lenne az, amelyik tiltólistára tenné az adott felhasználót. Példaként Bankman-Fried az Amerikai Egyesült Államok Pénzügyminisztériumának Külföldi Vagyonellenőrzési Hivatalát (OFAC) hozta fel, amely saját feketelistával rendelkezik. A különös megjelölésű állampolgárok (SDN) feketelistája alapján létre lehet hozni a kriptovilág tiltólistáját is.

Az öncenzúra már most is beszivárgott a rendszerbe

Noha többen is elítélik a tiltólista bevezetését, az öncenzúra már beszivárgott a kriptogazdaságba. Kaloudis az Ethereumot hozta fel példaként, ahol a Merge után a blokkok több mint felét már az OFAC ajánlásainak figyelembevételével hozták létre.