A Citi felfüggesztette a terveit egy saját digitális token megalkotására

Bár hivatalosan sosem jelentették be, hogy dolgoznának rajta, a Citi mostani nyilatkozata szerint egy saját kriptovaluta megalkotásának tervét félretették a belátható jövőre.

A Citigroup innovációért felelős igazgatója, Gulru Atak nyilatkozott a napokba a Coindesk kriptooldalnak. A cikkben hosszabban beszél a Citi korábbi kriptovalutákkal kapcsolatos terveiről, és hogy miért is döntöttek végül a token megalkotás ellen.

A blokkláncban van potenciál, de jelenleg nem ezt keresik

Atak pozitívan nyilatkozott a blokkláncról. Szerinte határozottan megvan a technológiában a potenciál arra, hogy teljes szektorokat alakítson át és forradalmasítson. Azonban azt is kijelentette, hogy vannak más hasonlóan effektív lehetőségek is a fintech szektorban – a Citi jelenleg inkább ezeket szeretné kipróbálni és megvizsgálni.

Maga a blokklánc projekt egyébként még Atak elődjének kezdeményezésére indult el 2015-ben. Azonban sem akkor, sem az ezt követő években nem érkezett semmilyen hivatalos bejelentés a kriptovaluta megvalósításáról. Ettől függetlenül meglehetősen nyílt titokként kezelték mind a bank, mind a kriptoszektorban, hogy a Citi érdeklődik a technológia iránt.

A Citibank felfüggesztette a terveit egy saját digitális token megalkotására

Sokáig tartott a SWIFT kialakítása is, a Citi inkább most a jelenre akar koncentrálni

Atak szerint a Citi jelenleg a határokon átívelő fizetési rendszerekkel kapcsolatban inkább a rövid távú hatással járó változtatásokra koncentrálnak. Ehhez kapcsolódóan említette meg a blokklánccal kapcsolatos problémáikat is – a skálázhatósági nehézségeket és az adaptáció kihívásait.

Atak így nyilatkozott:

“Ma szeretnénk változtatások hozni, ahelyett hogy az összes energiánkat csak a jövőbe fektetnénk. Ha a határokon átívelő fizetéseket nézzük, hány bank van jelenleg a világon – és ezek közül hányan vannak máris a SWIFT rendszerben? És mennyi időbe is telt az, hogy a SWIFT mindegyiküket meggyőzze?”

Ettől függetlenül azonban a Citi nem zárkózik el teljesen a blokklánc technológia felhasználásától. A külkereskedelemmel kapcsolatos finanszírozásokban továbbra is nyitottak a technológia által biztosított lehetőségekre.

 „A fő fókuszunk jelenleg a külkereskedelmi szektorban van az ügyletek finanszírozásán és a hitelleveleken. Jelenleg is kísérletezünk a technológiával, azonban talán egy kicsit óvatosak vagyunk, amikor a nyilvános bejelentésekre kerül a sor ezzel kapcsolatban.”

(Forrás: CoinDesk)