A Coinbase bennfentes kereskedés révén akarta eltussolni pénzügyi veszteségeit

Úgy tűnik a Coinbase, a világ egyik vezető kriptotőzsdéje, törvénytelen eszközöket vett igénybe ahhoz, hogy elkendőzze az igazságot pénzügyi helyzetéről. A platform vezetőségét azzal vádolják, hogy több millió dollárt költött bennfentes kereskedésre. 

A Coinbase ez idáig is pengeélen táncolt, ami a szabályozó szervekhez fűződő viszonyát illeti, így ez a fejlemény csak olaj a tűzre.

A felügyelő szervezetek pert indítottak a kriptotőzsde ellen azon okból, hogy a vállalat igazgatósága bizalmas információkat kiszivárogtatva értékesítette részvényeit. Mindezt annak érdekében, hogy elkerüljék a súlyos anyagi károkat.

Elsősorban Brian Armstrong, a Coinbase vezérigazgatója, és Marc Andreessen, az igazgatótanács tagja, valamint a fontos pozíciókat betöltő munkatársak kerültek górcső alá. Azzal vádolják őket, hogy a felület hivatalos 2021-es listázása előtt 1 milliárd dollár értékben adtak el értékpapírokat.

Adam Grabski befektető, aki benyújtotta a perkeresetet, azt állítja, hogy a Coinbase bennfentes kereskedés révén befolyásolta a piaci körülményeket. A kriptotőzsde negyedéves jelentésének napvilágra kerülése előtt megpróbált minél több részvénytől megszabadulni, ugyanis tudták, hogy a negatív eredmények rossz hatással lesznek az árfolyamra.

A keresetlevelet a hétfői nap folyamán, azaz május 1-én, nyitották fel a delaware-i bíróságon. Ebből kiderült, hogy a Coinbase közvetlen listázás útján, eszeveszett tempóban értékesítette eszközeit – körülbelül 2,9 milliárd dollárért.

„5 hét leforgása alatt a szóban forgó részvények értéke megközelítőleg 1 milliárd dollárt zuhant és a Coinbase piaci kapitalizációja több mint 37 millió dollárral csökkent.”

A Coinbase tagadja a bennfentes kereskedés vádját és a Bloomberg hírportálon megjelentetett nyilatkozatukban „érdemtelen állításoknak” nevezték a vádakat.

A per egyébként 1 hónappal azután tűnt fel, hogy az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) Wells-i értesítésben részesítette a kriptotőzsdét. Ez azt jelenti, hogy végrehajtási eljárást tervez kivitelezni ellenük.

Mindezek fényében nem meglepő, hogy a platform azt fontolgatja, hogy elhagyja az Amerikai Egyesült Államokat. Ha esetleg mégis emellett dönt a vállalat, egészen biztos, hogy az illetékes hatóságoknak is lesz hozzá egy-két szava.