A Coinbase keresztbe tett saját ügyfeleinek – abszolút kontroll a láthatáron?

A Coinbase kriptovaluta csereplatform újonnan egészen szokatlan elvárásokat támasztott a kanadai, a japán és a szingapúri felhasználói felé. A napokban értesültek arról a szóban forgó országok állampolgárai, hogy ezentúl a kriptotőzsde hatványozottan több információt igényel majd lebonyolítandó kriptotranzakcióikkal kapcsolatban. A hír érthető módon nagy felháborodást váltott ki a kriptovilág szereplőiből, akik úgy vélik, hogy személyi szabadságukon esett csorba.

Az elmúlt hónapok történései után már nem számít újkeletű dolognak a digitális eszközök ágazatának keménykezű regulációja a különböző szabályozó szervek által. Azonban az, ha mindezt egy kriptóban érdekelt vállalat teszi, az módfelett bicskanyitogató a szektor számára.

A Coinbase ezentúl azt várja el a felsorolt államokban élő ügyfeleitől, hogy fiókjukról való kiutalás esetén kötelezően adják meg a címzett adatait. Többek között a nevét, a lakcímét és néhány esetben még további kiegészítő információkat a kilétére vonatkozóan. Az utasítás áprilisban fog teljes egészében érvénybe lépni. Coinbase tranzakció információ

Ehhez hasonló lépésre a múltban még nem volt példa, emiatt is érte olyan váratlanul a felhasználókat a dolog. Ennek következtőben sokan inkább úgy döntöttek, hogy még április beköszönte előtt maradéktalanul elhagyják a Coinbase felületét. A legtöbben egyébként a Twitteren adtak hangot véleményüknek, ahol a tájékoztató emailt csatolva fejezték ki nemtetszésüket.

 

A Coinbase nem igyekezett magyarázatot adni az ügyre s amikor végre hajlandó volt nyilatkozni, semmi érdemleges információt nem szolgáltatott. Mindössze megerősítették, hogy a rendelet valóban életbe fog lépni és igenis valósak a kritériumok. Ezzel csupán azt érték el, hogy még inkább magukra haragították a klienseiket.

Ahány ország, annyi kikötés – a Coinbase közgyűlölet tárgya lett

A Coinbase FAQ (Gyakran Ismételt Kérdések) alapján arról világosították fel a kanadai lakosokat, hogy amennyiben a folyósítani kívánt összeg meghaladja az 1000 kanadai dollárt (kb. 270 750 Ft), szükséges a meghatározott adatok biztosítása. Az intézkedés április 4-én fog hatályba lépni országszerte.

Ehhez képest Szingapúrban nincs egzakt összeg megadva, mindennemű tranzakció (amely során egy harmadik fél által birtokolt tárca a címzett) lebonyolításához szükséges a recipiens neve és lakhelye.

Továbbá, Japánban minden kriptovalutával kapcsolatos ügylet megvalósításához elengedhetetlen lesz a fogadó nevének, lakcímének és kriptotárcájának feltüntetése. Az utóbbi két országban április elsején fog hivatalosan érvényessé válni az intézkedés.