A copy trading tönkreteszi a kriptokereskedést?

A kereskedés másolás az elmúlt időben óriási népszerűségre tett szert, azonban ez a kereskedési stratégia valójában többet árt, mint használ. A copy trading a még kezdő és tapasztalatlan befektetők által előnyben részesített módi, ami meglehetősen kártékony hatással van az ágazatra. 

A másolási kereskedés globális szinten egyre felkapottabbá válik, különösképp Afrikában, ahol a kereskedők és a profitéhes újoncok sokkalta nagyobb érdeklődést mutatnak a metódussal szemben, mint bárhol máshol a világon.

Gracy Chen, a Bitget kriptokereskedési platform ügyvezető igazgatója, szerint ez a stratégia nemcsak hogy „szétzilálta a kriptoszektort”, de a zöldfülű befektetők kedvencévé avanzsált. Hozzátette viszont, hogy néhány esetben a kereskedés másolás effektívnek bizonyult a kriptotél folyamán.

Ezen portfólió menedzselési módszerrel kapcsolatos állításainak alátámasztásához egy felmérést is segítségül hívott. A beszámoló alapján „az elmúlt 24 hónapban 300%-os növekedést észleltek a másolási kereskedés adaptációjában”. A Google keresési előzményeken alapuló jelentés is azt állapította meg, hogy az afrikai országokban a legelterjedtebb az alkalmazása.

A módszert úgy definiálták, hogy lehetővé teszi a kereskedők számára konkrét stratégiák lemásolását. Ezáltal képes összekapcsolni „a majmoló beruházó forrásainak egy részét a lemásolt kereskedő fiókjával”. Úgy vélik, ez a kereskedési taktika leginkább a kockázatokat kerülni kívánó invesztorok körében közkedvelt.

A siralmas medvepiac következtében a befektetők azon vannak, hogy minimalizálják veszteségeiket és egyúttal a lehető legnagyobb profitra tegyenek szert. Ennek érdekében még a mesterséges intelligencia igénybevételétől sem zárkóznak el. A nagy hírnévnek örvendő ChatGPT így már kriptobefektetési tanácsokkal is elláthatja a felhasználókat. Ugyanakkor, egy rendkívül komplex rendszerről van szó, amit nem egyszerű helyesen beállítani, ezért akár könnyen pontatlan információkkal is szolgálhat.

„Ahogy tovább folytatódik a medvepiac, az emberek mindinkább hasznot akarnak majd húzni a professzionális kereskedők tudásából”, magyarázta Chen.

Jóllehet, a kereskedés másolás hatékony megoldás a kockázatkezelésre, de számos hátránnyal is rendelkezik. Például, ha rossz kereskedőre esik a választásunk, búcsút mondhatunk pénzünknek. Amellett, hogy tapasztalatoktól és tanulási lehetőségektől fosztjuk meg önmagunkat.