A COVID-vakcináknak nem sok értelme volt, derül ki egy orvosi folyóiratból

A COVID-19 vakcina két adagjának beadása negatívan befolyásolta az immunitást, hiszen az oltottak sokkal nagyobb valószínűséggel betegedtek meg a koronavírus omikron változatával, mint azok, akik nem voltak oltva, derült ki egy orvosi folyóiratból.

A New England Journal of Medicine című orvosi folyóiratban június 15-én közzétett tanulmány a Katarban 2021 decembere és 2022 februárja között lezajlott omikron hullámot vizsgálta, összehasonlítva az oltottak és oltatlanok védettségét. A több mint 100 000 személlyel végzett kutatás után a tanulmány szerzői megállapították, hogy azok, akik korábban megfertőződtek a koronavírussal, de nem kaptak védőoltást, 46,1 és 50 százalékos immunitást mutattak az omikron két alváltozatával szemben még akkor is, ha az előző fertőzés óta eltelt több mint 300 nap.

Ugyanakkor azoknál a személyeknél, akik két adag Pfizer vagy Moderna vakcinát kaptak, de korábban nem estek át a fertőzésen, sokkal nagyobb valószínűséggel elkapták a BA.1 és a BA.2 omikron változatát.

Hat hónappal a Pfizer vakcina két adagjának beadása után az omikron fertőzéssel szembeni immunitás drasztikusan lecsökkent (-3,4%), még egy átlagos, oltás nélküli személynél is alacsony szintre (0).

A Moderna vakcina két adagja után hat hónap elteltével az omikron fertőzéssel szembeni immunitás -10,3 százalékra csökkent.

Bár a szerzők arról számoltak be, hogy a Pfizer vakcina három adagja több mint 50 százalékra növelte az immunitást, a védekezőképesség már 42 nappal a beadás után brutálisan lecsökkent.

Ehhez képest a korábbi COVID-fertőzés 50 százalékos védettséget adott még azoknál is, akik több mint 300 nappal korábban estek át a betegségen.

Ezek a számok azt a tendenciát vetítik előre, hogy a vakcinák immunitása gyorsabban csökken, mint a természetes immunitás.

Az eredményeket alátámasztja egy másik, nemrégiben Izraelben végzett tanulmány, amely szintén azt találta, hogy a természetes immunitás lényegesen lassabban csökken a mesterséges, vagyis az oltott immunitáshoz képest.

A korábban fertőzött, de be nem oltott egyéneknél több mint 50%-kal kisebb volt az újrafertőződés kockázata, mint azoknál, akiket két oltással beoltottak, de korábban nem fertőződtek meg.

“A természetes immunitás ismét győzött” – írta a Twitteren Dr. Martin Adel Makary, a Johns Hopkins Egyetem közpolitikai kutatója az izraeli tanulmányra utalva.

“A korábban SARS-CoV-2 vírussal fertőzött személyek körében az idő előrehaladtával csökkent az újrafertőződéssel szembeni védelem” – állapították meg a szerzők – “ez a védelem azonban magasabb volt, mint az ugyanezen időintervallumban két adag vakcinával nyújtott védelem.”