A DAO-k bizonyítják: a decentralizált gazdaság nem feltétlenül irányításmentes

A decentralizált gazdaság, ha úgy tetszik, valamelyest lényegében még mindig centralizált, a hatalom ugyanakkor már a számítógépek kezeibe kerül. Mivel pedig DAO-k (Decentralized Autonomous Organization – decentralizált autonóm szervezet) a megbízhatóságra, a megmásíthatatlanságra, az átláthatóságra és a nyomonkövethetőségre épülnek, egyedivé teszik a decentralizált gazdaságot – tekintve, hogy ezen tulajdonságok nagy része hiányzik a hagyományos központosított rendszerből.

Ugyan a dencetralizált gazdaságot a központi hatalom és a harmadik fél beavatkozásának mellőzése miatt magasztalják, a DAO-k továbbra is megkövetelnek egy egyfajta irányítási rendszert.

A DAO-k – röviden, tömören

A DAO-k lényegében nem rendelkeznek központi vezetéssel, működésüket számítógépes programként kódolt szabályok képviselik. A hagyományos rendszerrel ellentétben, a döntéshozatali folyamat szabályai egy blokkláncra van kódolva, ami lehetővé teszi az összes érintett fél számára az átláthatóságot és a kollektív döntéshozatalt. A DAO-k szükséges összetevői minden blokklánc-kezdeményezésnek, mivel automatikusan érvényesítik a politikát, és szabályozzák a projekteket. A modell lényege tehát, hogy a már meglévő gazdasági szerveződéseket is decentralizáljuk. Mindez úgy jöhet létre, hogy egy adott cég létrehozásakor a szervezet működését, alapvető célját és döntési mechanizmusait bepakoljuk egy okosszerződésbe.

Mindez annyit tesz, hogy a decentralizált gazdaság egyszerűen kidolgozott egy olyan alternatívát, amely az ember által irányított központosítást okosszerződésekkel helyettesítik a DAO-kon keresztül.

Kibertámadás elsődleges célpontjai

Annak ellenére, hogy a decentralizált gazdaság modelljét úgy tervezték, hogy mentes legyen mindenféle emberi beavatkozástól, a valóságban ez nem teljesen így van. Vegyük például a fejlesztőcsapatot, mely az okosszerződéseket alkotó kódokat ellenőrzi, és meghatározza, hogy mi igen, és mi nem kerül implementálásra az okosszerződésekbe. A dolgok valódi értelmében, a fejlesztők úgy viselkednek, mint egy hagyományos vállalat igazgatótanácsa. Ez pedig azt is jelenti, hogy minél kisebb csapattal rendelkezik egy blokkláncprojekt, annál könnyebbé válik a rendszer manipulálása. Ami pedig azt illeti, az okosszerződések, tekintve sebezhetőségükre, könnyen egy kibertámadás elsődleges célpontjává válhatnak, ami a decentralizált gazdaság egyik fő hibája.