Trump ellen fordultak az eddig hűséges partnernek számító bankok

Az elmúlt hetek, napok világpolitikai témáit nagyon meghatározták az Egyesült Államokban történt események, így például a washingtoni törvényhozás elleni támadás. Ezt követően aztán a nagy technológiai cégek egyöntetűen elkezdtek fellépni Donald Trump közösségi médiában meglévő felhasználói fiókjai ellen. Kezdődött azzal, hogy felfüggesztették a Twitter- és Facebook-fiókját, majd a YouTube is tiltólistára tette csatornáját. De úgy tűnik, hogy a Trump elleni vállalati fellépés nem maradt ennyiben. Ha lehet hinni a héten megjelent közleményeknek, akkor Trump ellen fordultak régi banki partnere is.

Trump ellen fordultak régóta meglévő partnerei

A Trump cégeinek egyik legnagyobb hitelezőjeként számontartott Deutsche Bank bejelentette, hogy többet nem lép üzleti kapcsolatba a Trump-családdal. A hírt először a New York Times közölte. Ezután jött egy újabb csapás, hiszen a Signature Bank, ahol a leköszönő amerikai elnök a megtakarításait tartja és ahol a pénzpiaci számláit nyitotta, szintén bejelentést tett. Eszerint a bank hajlandó lenne felmondani a szerződést ezekre a számlákra vonatkozóan, így 5.4 millió dollár értékű pénzösszegnek kellene más helyet keresnie Trumpnak. A Signature közleménye szerint nem sokszor folynak bele a politikai életbe, de most az elnök tevékenységével és megnyilvánulásaival kellemetlen helyzetbe hozta őket.

Trump és a DB

Forrás: dealbreaker.com

Hétfőn kiadott dokumentumukban fel is szólították Trumpot a lemondásra, amely szerintük az összes amerikai ember érdeke lenne. A történet érdekességét az adja, hogy éveken át a Signature Trump és körének bankjaként is szolgált. Volt itt számlája Jared Kushnernek és Michael Cohennek is, Ivanka Trump pedig ott ült az igazgatótanácsban is egy ideig. Ők adták a hitelt Trump floridai golfpályájára is. Ezenkívül a Signature azt is egyértelművé tette, hogy egyetlen olyan politikussal sem akar üzletelni, akik kétségbe vonták a mostani amerikai elnökválasztás eredményét.

A DB is meghátrált

Visszatérve a fentebb említett Deutsche Bankra, a Trump-család már dolgozik azokon a tranzakciókon, amelyekkel a bank felé fennálló 300 millió dolláros és 2023-ban valamint 2024-ben lejáró hiteleket fogják átstrukturálni, valószínűleg más bankokhoz. És mivel valószínűleg ezek külföldi bankok lesznek, nagy lehetősége lesz a demokratáknak a következő években. Ugyanis ez lehetőséget teremt Trump támadására azzal, hogy állítólag amerikai titkokat adna ki pénzügyi szívességekért cserébe.