A decentralizált magánhálózatok jelenthetik a VPN-ek végét?

Ha a VPN-ekre, vagyis virtuális magánhálózatokra gondolunk, akkor egyből az adatvédelem és a biztonság juthat az eszünkbe, azonban ezek a hálózatok közel sem tökéletesek. Ebben a cikkben megnézzük, hogy mik is azok a DPN-ek és miért jelenthetnek egy sokkal biztonságosabb alternatívát a VPN-ekkel szemben.

Amikor az 1990-es években megjelent az internet, az egy teljesen új módot jelentett az embereknek az információhoz való hozzáférésre. Később sajnos az internetet már elkezdték monitorozni a vállalatok és a kormányok is, ezek a szervezetek pedig gyakorlatilag ma is szinte bárki tevékenységét nyomon követhetik. Itt lép a képbe a VPN, egy olyan szolgáltatás, amely segít elfedni a felhasználó személyazonosságát és lehetővé teszi számára, hogy a senki ne férjen hozzá az adataihoz.

Azonban a VPN-ek egyik nagy hátránya, hogy ezek a hálózatok eltárolják a felhasználók adatait, böngészési előzményeit, és folyamatosan figyelemmel kísérik online tevékenységét. Sajnos ezeket az adatokat gyakran eladják harmadik feleknek, ráadásul a központosított szerverek a hackerek számára is kiváló célpontot jelentenek.

A decentralizált VPN – vagyis DPN – megoldást jelenthet ezekre a problémákra. Ezek a decentralizált magánhálózatok olyan peer-to-peer hálózatok, amelyek gyakorlatilag kikerülik a harmadik felet, az ellenőrzést pedig kizárólag a felhasználó gyakorolja az adatai felett.

Nagyobb biztonság, ráadásul ingyen

A DPN-ek nemcsak biztonságosabbak, de olcsóbbak is a hagyományos VPN-eknél. A virtuális magánhálózatok árai szolgáltatóról szolgáltatóra változnak, némelyik ára akár a havi 2,30 dollárt is elérheti. Gyakran ezek az árak az első előfizetés után emelkednek, annak reményében, hogy a felhasználó továbbra is azt a VPN-t fogja használni. Ezzel szemben a DPN-ekhez teljesen ingyen hozzá lehet férni, mindezt úgy, hogy nincs harmadik fél, aki eladná az adatainkat.

Szintén a decentralizált magánhálózatok mellett szól, hogy a VPN-ek korlátozott számú szerverrel rendelkeznek, ami gyakran azt eredményezi, hogy a felhasználó internete lelassul, különösen csúcsidőben. A DPN-ek esetében viszont ez a probléma nem áll fenn.

Egy másik problémája a VPN-eknek, hogy központi szervereken tárolják a felhasználók adatait. Itt nemcsak az jelenthet problémát, hogy a szolgáltató hozzáfér a személyes adatainkhoz, de ezeket a szervereket gyakran hackertámadások is érik, így az adatainkat könnyen ellophatják. A DPN-ek esetében viszont nincs központosított szerver, a decentralizált magánhálózatok kizárólag a felhasználó eszközén tárolják az adatokat. A DPN-ek ráadásul részben elrejtik az IP-címeket, így ha az eszközt egy másik felhasználó használja, akkor is biztonságban van mindkét fél.

A decentralizáltság előnye

A VPN-ek centralizált hálózatok, ami rengeteg hátránnyal jár. Minden egyes szerver egy olyan csomópont, ami felelős a szolgáltatásáért az adott régió számára. Ha ezt a szervert feltörik, akkor az összes, azon a szerveren tárolt információ kiszivároghat.

A DPN-ek ezzel szemben decentralizáltak, ami azt jelenti, hogy gyakorlatilag a felhasználó eszköze a szerver, az adatok nem hagyják el a felhasználó eszközét. Ez viszont azt is jelenti, hogy az adatok védelmének felelőssége kizárólag a felhasználót terheli. Sokan úgy gondolkodhatnak, hogy inkább nem vállalják ezt a kockázatot és inkább maradnak a hagyományos VPN-nél, viszont az eddigi tapasztalatok alapján sokkal többször ért VPN szervert hackertámadás, mint egyetlen eszközt.