Mianmar be akarja tiltani a VPN-t és a kriptovalutákat is

Akik valamennyire követik a nemzetközi híreket, azok tudhatják, hogy Mianmarban (az egykori Burma) egy rövidebb demokratikus időszak után ismét katonai uralom van. És ez a katonai vezetés szintén olyan kemény kézzel intézi az ügyeket, mint a korábbi. A vádak szerint mindennemű tüntetést vagy tiltakozást véres erőszakkal söpörnek el. 2022. január 13-án Soe Thein, a katonai vezetés kommunikációs minisztere aláírta azt a törvénytervezetet, amely betiltaná a virtuális privát hálózatok, azaz a VPN-ek használatát, komoly büntetést kilátásba helyezve a törvényt megszegőkre.

A VPN mellett a digitális pénz is betiltásra kerül

Ha a január 28.-áig tartó időszakban nem érkezik olyan észrevétel, ami módosítást javasolna, akkor életbe lép a törvény. Eszerint, aki VPN-t használ a törvény hatályba lépése után, az 3000 amerikai dollár körüli bírságra és 1-3 év börtönbüntetésre is számíthat. Ugyanez a törvény vezeti be a tiltást a digitális pénzek használatára is. Bár ezekre hat és 12 hónap közötti büntetést javasolnak a 3000 dolláros büntetés mellett. A szabályozás azt is megköveteli a szolgáltatóktól, hogy a felhasználók minden személyes adatát adják át a hatóságoknak kérés esetén. Ez az igény egyébként már korábban is felmerült, amelynek következtében nagyobb cégek már elhagyták az országot, például a Telenor még tavaly szeptemberben.

Kriptovaluták tiltása

Mianmarban nagyon népszerűek az olyan platformok, mint a Facebook, az Instagram vagy a Twitter, de 2021. februárjában betiltották őket. Azóta a lakosság VPN szolgáltatók segítségével érte el ezeket az oldalakat. A VPN-ek több más olyan országban is benne vannak a célkeresztben, ahol a kormány nagyon erősen szeretné befolyásolni azt, hogy milyen tartalmakat érhetnek el az országuk lakosai. Hasonló törvényt Mianmarban még 2021. februárjában már előterjesztettek, de akkor végül a kormányzat meghátrált a tiltakozási hullám miatt. Most úgy tűnik, hogy a katonai vezetés eldöntötte, végigviszi a kezdeményezést. Természetesen az tény, hogy VPN és közösségi média nélkül teljesen el lesz majd zárva az ország. Viszont hosszútávon ez a tiltás a lakosság legnagyobb részét teljesen a katonák ellen fordítja.