A délkelet-ázsiai államok a dollár dominanciáját akarják aláásni

A Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségének (ASEAN) vezetői megállapodtak abban, hogy “ösztönzik a helyi valuták használatát a gazdasági és pénzügyi tranzakciókban.” A csoport tagjai Brunei, Kambodzsa, Indonézia, Laosz, Kambodzsa, Malajzia, Mianmar, Fülöp-szigetek, Szingapúr, Thaiföld és Vietnam. Ez a lépés segíthet nekik csökkenteni az amerikai dollártól való függőségüket.

ASEAN országok

A délkelet-ázsiai országok a dollár dominanciáját akarják megtörni

A Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségének (ASEAN) vezetői az indonéziai Labuan Bajóban gyűltek össze a 42. ASEAN-csúcstalálkozón május 10-11-én az Indonéz Köztársaság elnökletével. A csúcstalálkozót Joko Widodo, Indonézia elnöke vezette.

Az elnök által a csúcstalálkozó végén kiadott hivatalos nyilatkozat szerint: “Elfogadtuk az ASEAN-vezetők nyilatkozatát a regionális fizetési összekapcsolhatóság előmozdításáról és a helyi pénznemben történő tranzakciók előmozdításáról a két- és többoldalú fizetési összekapcsolhatósági megállapodások előmozdítása érdekében. Ezzel a gazdasági integrációt szeretnénk erősíteni, lehetővé téve a gyors, zökkenőmentes és megfizethetőbb határokon átnyúló fizetéseket az egész régióban.”

A nyilatkozat ezzel folytatódik:

“A regionális pénzügyi integráció elmélyítése és a helyi valuták piacának fejlesztésének előmozdítása érdekében elkötelezzük magunkat arra, hogy a régió pénzügyi stabilitásának megerősítése érdekében ösztönözzük a helyi valuták használatát az ASEAN-tagállamok közötti gazdasági és pénzügyi tranzakciókban.”

Ennek előzménye, hogy március végén az ASEAN országok pénzügyminiszterei és központi bankok elnökei az indonéziai Balin találkoztak, és megállapodtak abban, hogy lépéseket tesznek a helyi valuták használatának megerősítésére a régióban, és csökkentik a határokon átnyúló kereskedelem és befektetések esetében az amerikai dollártól vagy más nagy nemzetközi valutáktól való függőséget.

Perry Warjiyo, a Bank of Indonesia elnöke áprilisban azt mondta, hogy Indonézia követi a BRICS-országok dollármentesítésének példáját. A BRICS-országok (Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika) közös valuta létrehozásán dolgoznak, hogy csökkentsék az amerikai dollártól való függőségüket. A BRICS országok vezetői a közelgő csúcstalálkozójukon tervezik megvitatni ezt a témát.

Többen arra számítanak, hogy a BRICS-országok közös valutája alááshatja az amerikai dollár dominanciáját. A Fehér Ház egy korábbi közgazdásza is arra figyelmeztetett, hogy ha a BRICS-országok csak a közös valutát használnák a nemzetközi kereskedelemben, “elhárítanának egy olyan akadályt, amely most meghiúsítja a dollárhegemóniából való kilépésre irányuló erőfeszítéseiket”. Jon Wolfenbarger befektetési elemző arra figyelmeztetett, hogy egy sikeres BRICS-valuta azt eredményezheti, hogy az amerikai dollár elveszíti tartalékvaluta státuszát. Ez komoly károkat okozhatna az amerikai gazdaságban is, és az amerikai kormányzat hatalmának csökkenéséhez vezetne.