Megint a digitális eurót tolja az Európai Központi Bank

Nemrégiben az Európai Központi Bank (EKB) közzétett egy posztot és egy videót a digitális euróról, azzal a céllal, hogy hangsúlyozza, egy ilyen központi banki digitális valuta (CBDC), nem befektetési céllal fog létrejönni. Ahogy a három EKB-vezető által jegyzett posztban leírásra került, a digitális euró “fizetésekre lesz, nem pedig befektetési céllal”. Igyekeztek a bankokat is megnyugtatni most. Azzal, hogy egy ilyen CBDC megjelenésével nem kell attól tartaniuk, hogy az ügyfelek kiveszik betéteiket és inkább digitális euróban tartják.

A digitális eurótól félnetek nem kell – állítja az EKB

Mert a CBDC kapcsán az egyszerű emberek vonatkozásában is vannak aggályok és félelmek, de a bankok is félnek. Félnek attól, hogy az ügyfelek pénze a nagy kereskedelmi bankoktól átáramlik majd a CBDC-t kontrolláló EKB-hez. A központi bank ezt többféle eszközzel igyekszik megakadályozni a mostanihoz hasonló oktatóanyagok terjesztése mellett. Egyrészt nem fizetnek kamatot a digitális euróra, másrészt céges vagyont nem lehetne tartani benne. A dokumentum kiemelte, hogy egy “fordított vízesés” elven működő mechanizmus összekapcsolná a digitális eurószámlákat a bankszámlákkal, és fedezné az utóbbiak esetleges fedezetlenségét. Ez csökkenti a nagy összegű digitális euróegyenlegek tartásának motivációját.

A korlátok, a kamatmentesség és a “fordított vízesés” kombinációja elriasztaná az embereket a befektetési célú felhasználástól. Az EKB tisztában van vele egyébként a dokumentum szerint, hogy egy digitális euró megjelenése és bankok általi kontrollja a különféle nagy cégek stabilcoinjainak szerepét jelentősen felértékelné. Sőt a bitcoinét is, nem csoda, hogy az EKB nem nézi jó szemmel a legnagyobb kriptovaluta szárnyalását. A lényeg azonban az volt, hogy az EKB szerint a digitális euró semmilyen formában nem értékmegőrző, értéktároló eszköz, csak forgalmi célokat szolgálna. A dokumentáció mellé egy videót is közzétett a bank, amely szintén a digitális euró előnyeit ecseteli.

A videóban természetesen boldogan hangsúlyozzák azt, hogy a tranzakciókat nem fogják megfigyelni, monitorozni, követni és így tovább. És hát öntik is a pénzt a digitális euró projektbe. Persze ezt kezeljük helyén, mert az EKB bármilyen forgatókönyv alapján képes lehet szabályozni a költéseket, kontrollálni a digitális euró használatát és így tovább. A CBDC totális kontrollt adna a kormányok, bankok kezébe arról, hogy mit és hogyan költhetnek el a polgárok.