A digitális jüan tranzakciók száma meghaladta a Visaét a téli olimpián

A 2022-es pekingi téli olimpiai játékok megnyitó ünnepségén több tranzakciót kezdeményeztek a kínai központi bank digitális valutájával, mint a Visan keresztül. A koronavírus-járványra való tekintettel a rendező ország úgynevezett ”buborékot” alakított ki a sportolók, a személyzet és az újságírók számára, amivel szinte el vannak zárva a külvilágtól. Ebből kifolyólag a digitális valutával történő vásárlást lehetővé tevő kiskereskedők közül is sokan távol maradtak az eseményektől, ám ez mégsem törte meg a digitális jüan népszerűségét.

„A készpénz digitális jüannal való helyett esítése hatékonyan csökkenti az emberek közötti közvetlen kapcsolatot, így minimalizálva a koronavírus terjedésének kockázatát.” – mondta a pekingi szervezőbizottság.

Bár az olyan mobilalkalmazásokkal, mint az Alipay, a WeChat Pay és mások általánosan elfogadottak a kínai kiskereskedőknél, ezek mégsem engedélyezettek az olimpián egy Visaval kötött szerződés miatt. A  buborékban élőknek lehetőségük van készpénzzel, Visaval és a kínai CBDC-vel is fizetni, emellett fiat pénzüket át tudják váltani digitális jüanná.

Még januárban arról számoltak be, hogy a digitális jüan első nemzetközi próbaüzeme a világjárvány miatt akadályokba ütközik. A kínai kormány azon döntése, hogy korlátozza a személyes nézők számát, azt eredményezhetik, hogy a nagyszabású eseményen jóval kevesebben próbálják ki a digitális jüant fizetési módként. Bár Kína nem közölt adatokat a digitális jüant érintő tranzakciók vagy az azt használó sportolók számáról, az amerikai hatóságok figyelmeztették versenyzőiket a digitális valuta lehetséges kockázatairól, beleértve a határokon átnyúló fizetésekkel kapcsolatos amerikai érdekek veszélyeztetését.  Allítólag azt javasolták, hogy hagyják otthon az okostelefonjaikat, és csak “eldobhatóakat” használjanak Kínában, mivel az előbbiek “rosszindulatú szoftverrel” fertőzöttek lehetnek.