Kína digitális jüanja világít rá igazán miért van szükségünk a bitcoinra

A kínai digitális jüan ezen a héten debütálhat a globális színtéren. A külföldi sportolók és sokan mások a pekingi olimpián először használhatják majd a kínai központi bank által kiadott digitális pénzt. Az emberek például okostelefonjukon keresztül érhetik el a digitális jüant, de ez abban különbözik a többi fizetési alkalmazástól, hogy a Kínai Népi Bank által kibocsátott renminbi digitális változata.

Kína digitális jüanja – az úttörő

A digitális jüant már számos kínai városban kipróbálták, és 2021 második felében több mint 8 milliárd dollár értékű tranzakcióhoz használták fel. Kína erőfeszítései pedig más országokat is arra ösztönöztek, hogy saját digitális valutákon gondolkodjanak. Az Atlantic Council szerint közel 90 ország, amelyek a globális GDP több mint 90%-át adják, aktívan kutatja a központi banki digitális valutát (CBDC).

Egyesek azzal érvelnek, hogy a CBDC-k megszüntetik az olyan kriptovaluták szükségességét, mint a bitcoin.

De valójában ennek az ellenkezője igaz. A CBDC-k térnyerése rávilágít a decentralizált kriptovaluták fontosságára, azaz azokra a digitális pénzekre, amelyeket egyetlen kormány sem ellenőriz.

Míg Kína digitális fizetőeszköze lenyűgöző vállalkozásnak tűnik elsőre, amely számos előnnyel járhat, mint például a fizetési folyamat egyszerűsége és hatékonysága, a magánélet védelme nem tartozik ezek közé a tulajdonságok közé. Ha valami, a digitális jüan nagyobb rálátást ad a kormánynak állampolgárai pénzügyi tranzakcióira, mint eddig bármi.

Privát adatok sárba tiprása

Kínában már van több kifinomult mobilfizetési rendszer, mint például a WeChat Pay és az Alipay. A cégek már most is rengeteg privát pénzügyi adatot gyűjtenek, de a digitális jüan még jobban hozzáférhetővé teszi ezeket az adatokat a kormány számára. A kínai kormány most is felkeresheti a fizetési szolgáltatókat és megszerezheti az adatokat. De a digitális jüannal nem kell megtenniük ezt a plusz lépést, mert már közvetlen hozzáférésük lesz az adatokhoz.

A CBDC-k nem csak nyomon követhetők, hanem programozhatók is. Egy természeti katasztrófa után például a kormány digitális pénzt küldhet a polgároknak, amit élelmiszerre és gyógyszerre lehetne költeni. De alkoholra mondjuk nem. Ez azt jelenti, hogy a kormányoknak nagyobb lehetősége lesz eldönteni, hogy ki férhet hozzá a digitális pénzhez. A központi bank tulajdonképpen kikapcsolhat minden pénztárcát, amelyet politikai kérdések, bűnözés vagy bármi más miatt le akarnak kapcsolni.

Decentralizált kriptovaluták, mint alternatíva

A kriptovaluták alapvetően más megközelítést kínálnak. A Bitcoin, a világ vezető kriptovalutája a 2008-as pénzügyi válság után jelent meg, mint egy a kormánytól vagy a banki ellenőrzéstől független pénzforma.

A bitcoin hálózat egyik fő előnye, hogy egyetlen kormány sem akadályozhatja meg a tranzakciók küldését vagy fogadását és egyetlen kormány sem zárhatja le a hálózatot. A bitcoin a pénz viszonylag privát formája is, abban az értelemben, hogy a bitcoin küldéséhez és fogadásához mindössze egy címre van szükség, amely számokból és betűkből áll. Vannak, akiket egyszerűen azért vonzanak a kriptovaluták, mert úgy gondolják, hogy még a teljesen legális tranzakcióknak is megérdemelnek egy alapvető adatvédelmet.

Vannak akik azzal érvelnek, hogy még a bitcoin sem elég privát, mivel minden bitcoin tranzakciót egy nyilvánosan megtekinthető blokkláncon rögzítenek. Mindazonáltal a bitcoin címek valódi személyazonosságához való kötése munkát igényel. A kormányoknak vagy a kémügynökségeknek sok időt, szakértelmet és erőfeszítést kellene fordítaniuk a blokklánc adatok elemzésére. Ezzel szemben a kínai CBDC-ket úgy tervezték, hogy a kormány nyomon tudja követni az embereket.

A fejlesztők jelenleg azon dolgoznak, hogy fokozzák a bitcoin adatvédelmi vonalát. De vannak más digitális valuták, például a zcash és a monero, amelyek kulcsfontosságú funkcióként támogatják a magánszféra adatainak védelmét.

A kínai digitális jüan idővel Kína fő fizetési formájává válhat.

“Nem én döntöm el, hogy elfogadom-e a digitális renminbit vagy sem” – mondta Victor Gao, a kínai Soochow Egyetem professzora egy interjúban. “Ha Kínában maradok, ha világpolgár maradok, akkor azt hiszem, ez a hullám előbb-utóbb elér. Nem tudok harcolni ellene, nem tudok ellenállni anélkül, hogy utol ne érne.”

Más országok, köztük az Egyesült Államok, nem biztos, hogy képesek ellenállni a kísértésnek, hogy saját CBDC-t hozzanak létre. De a kormány által támogatott digitális valuták nem feltétlenül hozzák el az igazi pénzügyi szabadságot. Más kriptovalutákra is szükség van a digitális pénz független és privát formájának megőrzéséhez egy olyan világban, ahol a kormányok számára egyre könnyebben nyomon követhetők és ellenőrizhetők a tranzakciók.

Forrás: CNN