A Dogecoin egyik fejlesztője elárulta, milyen Elon Muskkal együtt dolgozni

A kriptovaluta rajongó fejlesztők kezei között a Dogecoin épphogy csak megmaradt – aztán jött a Twitter egyik legbefolyásosabb figurája és a mémcoin árfolyama az egekbe ugrott. Ross Nicoll, a DOGE egyik fejlesztője arról számolt be, milyen maga Elon Muskkal dolgozni a poénnak indult, mára azonban már a világ egyik legnagyobb piaci értékű kriptovalutáján. A „dogefather” Musk ugyanis már jóideje, pontosabban 2019 óta együttműködik a fejlesztőkkel. Néhány napja pedig bejelentette tweetjében, hogy a Dogecoin jobbkeze lesz, és segíteni fog a tranzakciók hatásfokának növelésén is.

„Derült égből villámcsapás” – így jellemezhetjük a Tesla atyja bejelentéseit, tweetjeit, gondolatmenetét. Természetesen a DOGE esetében sem történt ez másképp, Nicoll pedig teljesen „ledöbbent” a bejelentéstől, hiszen „egy szóval sem említette  [Musk], mire készül”.

Volt itt már minden…

Musk már 2019-ben kijelentette, hogy „a kedvenc kriptója a Dogecoin”, tweetjeinek hála pedig a DOGE árfolyama többször is az egekbe lőtt. Legutóbb azonban egy tévés szereplés adtával, Musk a DOGE-t egy „átverésnek” nevezte. No de aztán ismét bedobott egy dogecoinos tweetet, miszerint a SpaceX mostantól már elfogadja a DOGE-t is fizetőeszközként, és hamarosan meglehet, a Tesla is beszáll a buliba. Lényegében tehát szinte lehetetlen kiigazodni a világ egyik leggazdagabb emberén, most viszont úgy tűnik, a Dogecoin szép jövőnek néz elébe Musk védelmező szárnyai alatt.

Miért lát benne potenciált?

Musk tehát már bő két éve ápolgatja a mémcoint, melynek végül „tiszteletbeli vezérigazgatója” is lett, miután a token alapítói 2015-ben teljesen lemondtak róla. Azóta öt fejlesztő, Nicoll, Michi Lumin, Max Keller, Parick Lodder és „Sporklin” dolgoztak szabadidejükben a nyílt forráskódú projekten.

Musk tweetjei előtt kevesen tudták, hogy ő maga vette fel a kapcsolatot a fejlesztőkkel és felajánlotta, hogy finanszírozza őket – ez utóbbit azonban udvariasan elutasították. Sokan viszont még mindig firtatják, miért látna potenciált a világ egyik legnépszerűbb influenszere egy kriptovalutában, amely viccnek indult, a kriptopénz legalapvetőbb forráskódján fut, és a GitHubon gyakorlatilag semmiféle fejlesztés nem történik. A kritikusok még azt is megkérdőjelezik, léteznek-e egyáltalán valódi DOGE fejlesztők.

Nicoll erre válaszul elmondta, hogy nem látja értelmét a folyamatos „fejlesztési erőfeszítéseknek” különösen úgy, hogy a frissítések akár 18 hónapot is igénybe vehetnek.

Miért frissítenénk a hálózatot gyakrabban? Ez őrültségnek tűnik. Nem hatalmas pénzösszegeket akarunk elnyelni, hogy a fejlesztők milliomosok vagy milliárdosok legyenek. Nem próbáljuk újból feltalálni azt a technológiát, melyen háromezer másik blokklánc már feltalált. Miért tennénk ezt?” – nyilatkozta.

A Dogecoinnak jelenleg “teljesítményproblémái vannak a hálózat szinkronizálásával”. Ezt viszont egy közelgő frissítés orvosolni fogja, amelyet arra terveztek, hogy a jövőbeli átfogó változások alapjául szolgáljon, mely közül néhány kivitelezését maga Musk buzdított.

Környezetbarát, olcsó, egyszerű

A Dogecoin a Bitcoin mintájára épül, de a Litecoinhoz hasonlóan, a scrypt titkosítóalgoritmust használja, amely kevésbé energiaigényes, így jobban megfelel Musk kriptovalutákkal kapcsolatos új, környezetbarát álláspontjának. Megvitatták ugyanis a Dogecoin szén-dioxid kibocsátásának csökkentésének módjait is, ez azonban még „kiértékelés alatt áll”, hiszen a nagy döntések meghozatala előtt “sok modellezést” kell még elvégezni. A csapat azonban optimistán áll a helyzethez, miszerint Musk szárnyai alatt tovább csökkenthetik a kriptovaluta energiafogyasztását – ami egy nemrégi becslés szerint már a Bitcoin-hálózat energiafogyasztásának csupán 7 százaléka.

Nicoll elárulta továbbá azt is, hogy rendkívül nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a Dogecoin olcsó és egyszerű legyen.

Elonnak nyilvánvalóan megvan a háttértudása a fizetések feldolgozásáról. Mi pedig örömmel vesszük tanácsait, hogyan kellene mindennek kinéznie” – mondta Nicoll.

Musk, a PayPal alapítójaként valóban tud egy s mást a pénzügy világáról, és mivel konkrétan oda-vissza van a Dogecoinért, a fejlesztőknek gyakran kordában kell tartaniuk Musk lelkesedését, hiszen „még messze vannak attól, hogy már most bejelentsék terveiket”.