A Facebook egy algoritmusra hallgatva 60 alkalmazottját bocsátotta el

A Facebook nemrégiben tömegesen elbocsátotta munkatársait, de nem akármilyen módon. A vállalat egy algoritmus segítségével véletlenszerűen kiválasztott 60 alkalmazottat, akiktől azután megvált.

Az érintett személyeket az Accenture cégen keresztül foglalkoztatták az austini irodájukban, amely évi közel félmilliárd dolláros szerződést kötött, hogy tartalommoderálással és üzleti integritással foglalkozó dolgozókkal töltse fel magát. A munkatársakat egy videóhívás közben értesítették a döntésről, de arra, hogy miért bocsátják el őket, nem kaptak egyértelmű magyarázatot. Az érintetteket még arról tájékoztatták, hogy szeptember 2-án a munkaviszonyuk megszűnik, de október 3-án fogják megkapni utolsó fizetésüket.

Mark Zuckerberg korábban jelezte, hogy a Metanál komoly teljesítményméréseket fognak alkalmazni az alkalmatlan személyek kiszűrése érdekében.

„Reálisan nézve biztosan vannak olyan alkalmazottak, akiknek nem kellene itt lenniük.” – jelentette ki a vállalat vezérigazgatója.

Az Accenture csak annyit közölt, hogy a következő két hétben a dolgozóknak lehetőségük van újra jelentkezni szabad pozíciókra a vállalaton belül.

Másrészt nem ez az első eset, hogy egy számítógépes algoritmus dönthet munkavállalók sorsáról. A Game Developer szerint a Xsolla fizetési folyamatokat lebonyolító vállalat 150 munkatársától vált meg augusztusban, mivel egy algoritmus megállapította, hogy azok nem voltak elkötelezettek és produktívak.

Emellett a Meta nemrég 3 milliárd dolláros veszteséget jelentett be a metaverzum kezdeményezésén, a Reality Labs-en. A részleg már a második egymást követő negyedévben nem tudott nyereséget termelni, és a Diem, ami a vállalat stabilcoin kezdeményezése volt, idén februárban állt le. Ebből kifolyólag további leépítés is elképzelhető a vállalatnál, de azt nem tudni, hogy újra egy algoritmust használhatnak erre.