Véglegesen elbukott Mark Zuckerberg stabilcoin projektje, a Diem

A Diem, ami Mark Zuckerberg egyik szerelemprojektjeként jött létre, úgy tűnik egyszer s mindenkorra lehúzta a rolót. A tervezet, amely egy időben Libra néven futott, a technológiai óriás saját kriptovalutáját és stabilcoin fizetési rendszerét volt hivatott piacra dobni. Sajnálatos módon, 2 hosszú évnyi próbálkozás után a Meta (ahogyan imidzsváltása óta nevezik a vállalatot) végérvényesen bedobta a törülközőt.  

Korábban már beszámoltunk róla, hogy nem áll jól a Diem Association szénája, azonban akkor még valamelyest menthetőnek látszott a helyzet. Most viszont a cég által megjelentetett hivatalos közleményben jelentették be a szomorú hírt, miszerint legjobb törekvéseik is kudarcba fulladtak.

A Diem vezérigazgatója, Stuart Levey, azt a szóbeszédet is megerősítette, miszerint a Meta el szeretné adni a stabilcoin-projekt szellemi tulajdonát. Az állítólagos vevő pedig nem más lenne, mint a Silvergate Capital Corporation, amely annak a banknak az anyavállalata, amely előzetesen a kriptó kibocsátásáért felelt volna.

A potenciálban hiányt nem szenvedő cég és társvállalatai az elkövetkezendő hetek folyamán tervezik fokozatosan leállítani munkálataikat. A leállítás ellenére az ötlet mögött álló fejlesztők úgy gondolják, hogy a Diem koncepciója továbbra is prosperálni fog.

„Még mindg úgy véljük, hogy rendkívül nagy lehetőség lakozik egy olyan blokklánc-alapú stabilcoin fizetési rendszerben, amilyen a Diem is szeretett volna lenni. A megvalósításával létrejövő előnyök és opciók azok, amelyek a projekt megtervezésére ösztönöztek bennünket. Az adásvétel életbe lépésevel a Silvergate megfelelő pozícióban lesz arra, hogy mindezt véghez vigye.”

RIP Diem

A Silvergate oldaláról a következő nyilatkozat jelent meg: „A vállalat 182 millió dollárért fogja megvásárolni a Diem tulajdonában lévő eszközöket. Ahhoz, hogy optimális módon beillesszük a megszerzett ismereteket a saját technológiánkba, még további 30 millió dollárnyi kiadásra számítunk.”

Ha mindez megtörténik, a Silvergate Bank megvalósítja a Silvergate Exchange Network-öt, amely a Diem elvein alapuló fizetési felület lesz. A pénzintézet ezáltal képes lesz egy olyan újgenerációs globális rendszer működtetésére, amely az eddig létező megoldásokat kenterbe veri majd.