A Facebook Coin akár 19 milliárd dollárt is hozhat a közösségi oldalnak

A közösségi médiaóriás már az év első felében elindíthatja saját digitális valutáját. Az új kriptovaluta, a Facebook Coin a Barclays elemzői szerint több milliárd dolláros bevételt jelenthet majd a Facebooknak.

A CNBC jelentése szerint hétfőn a Barclays egyik elemzője, Ross Sandler üzenetet küldött a cég ügyfeleinek a Facebook kriptós döntéséről. Sandler szerint az új kriptovaluta, amelyet a Facebook a különböző platformjain – a Facebookon, Whatsappon és Instagramon is elindít – 3 és 19 milliárd dolláros extra bevételt hozhat a cégnek 2021-ig.

És bár a Facebook közel sem áll a csőd szélén, azonban a tavalyi évi botrányai és az adatvédelmi aggodalmak nem tettek jót sem a vállalat hírnevének, sem a részvényeik árának. Azonban mostanra újra visszatértek a korábbi fejlődéshez, és jelenleg is 30 százalékos éves növekedéssel számolhatnak.

És bár magát a Facebookos kriptovalutát jelenleg még hivatalosan nem jelentették be, azonban számos médium számolt már be a fejlesztésekről, és legtöbben nyílt titokként kezelik a Facebook Coin nevezetű saját kriptovaluta elindítását. Szintén nem biztos még, azonban több forrás azt is igazolja, hogy az új kriptovaluta az amerikai dollárhoz lesz kötve – így újabb stabilcoint köszönthetünk a Facebook Coin-ban.

Új bevételi forrás lenne a Facebook Coin

A Facebooknak ráadásul azért is jönne jó a kriptóból befolyó bevétel, mert máig nagyon egyoldalú a bevételi forrása. 2017-ben összesen 40,6 millió dollárt könyvelhettek el maguknak. Ebből azonban 39,9 millió dollár a reklámokból származott.

 “Bármilyen reklámozáson kívüli próbálkozásnak örülni fognak a Facebook részvényesei, főleg hogy ha az semmilyen formában nem fog visszaélni a felhasználók adataival” folytatták a Barclays üzenetében.

A Facebook egyébként nem most próbálkozik először egy saját valuta elindításával. Még 2010-ben vezették be a Facebook Credits nevezetű platformot. Ott fiat pénzért cserébe virtuális valutákat lehetett vásárolni a Facebookos játékokhoz és appokhoz.

A Facebook Coin akár 19 milliárd dollárt is hozhat a közösségi oldalnak

Sandler szerint ez a kezdeményezés azért bukott be, mert a közösségi oldalnak kellett állni az átváltási költségeket. Ez “negatívan befolyásolta a profitabilitást, főként azért, mert sok alacsony értékű tranzakciót kellett elvégezni.”

Azonban most jó pár évvel később újra próbálkozik a vállalat – a technológia pedig már sokkal fejlettebb.

 “A mi kutatásaink szerint, a Facebook Coin első változata olyan belföldi P2P pénzutalásokra és mikrotranzakcióra lehet majd alkalmas, mint amilyen például ma a Venmo” tette még hozzá az elemző.