A Facebook letiltotta egy galéria tehenes képeit szexuális tartalma miatt

A Facebook letiltotta egy brit művészeti galéria reklámját, mivel a közösségi média szerint a galéria fényképei szexuális tevékenységet mutattak be, amely sértette a Facebook szabályzatát. A fotókon lévő tehenek, az angol krikett csapat és egy felhőkarcoló túl szexinek bizonyultak.

A történet arra világít rá, hogy a technológiai óriások algoritmusai korántsem működnek megfelelően. Ártalmatlan tartalmak, fontos információk kerülnek letiltásra, míg a valóban veszélyes, bűncselekmény elkövetésére buzdító bejegyzések, az erőszakos és durva tartalmak viszont hetekig elérhetőek a közösségi média platformokon.

Az angliai Winchesterben található Northwall Galéria egy kis művészeti galéria, amely hirdetéseit blokkolta a Facebook. A közösségi médiavállalat azt állította, hogy galéria fényképei megsértették a hirdetési irányelveket, mivel azok felnőtteknek szóló szexuális jellegű tartalmat és különféle alkoholos italt mutattak be. A galéria által közzétett fotók azonban teljes mértékben megfeleltek a Facebook szabályainak, mindössze a big tech algoritmusa hibázott, de nagyot.

A galéria tulajdonosa, Mike Hall rendkívül csalódott, hiszen a tiltás után két hónapot kellett várnia arra, hogy a Facebook megvizsgálja az esetet és feloldja a tilalmat.

„Minden információt meg kellett adnunk annak igazolására, hogy törvényes vállalkozás vagyunk. Különböző nevetséges okok miatt sorban utasították el a képeink feltöltését, amelyek ellen nem győztünk fellebbezni. Folyamatosan bizonygatnom kellett, hogy például a két tehén egy mezőn nem minősül szexuális tartalomnak. Eleinte azt hittük, hogy hiba történt, de novemberben egy levelet kaptunk a Facebooktól melyben azt írták, hogy teljesen megtiltották a reklámozást”mondta Hall.

Többszöri fellebbezés után a tilalmat a múlt héten végre feloldották. A Facebook szóvivője azt nyilatkozta, hogy tévedésből korlátozták a galéria fiókját és elnézést kért a tulajdonosától.

Íme néhány kép, mely a Facebook szerint sértette a közösségi média szabályait:

Szexuális jellegű tartalom: két tehén.

Alkohol reklám: négy katona iszogat.

Alkohol reklám: egy disco felirat.

Szexuális jellegű tartalom: egy felhőkarcoló.