A Fed 9 milliárd dollárt adott a Svájci Nemzeti Banknak, hogy kimentsék a a Credit Suisse-t?

A Federal Reserve Bank 6,3 milliárd dollárt adott a Svájci Nemzeti Banknak a dollárlikviditási csereprogramon keresztül. Ez egy újabb lépés, miután a múlt héten 3,1 milliárd dollárt swap-ügyletet bonyolítottak le. A Credit Suisse pedig nem sokkal ezután bejelentette, hogy akár 3 milliárd svájci frank (3 milliárd dollár) értékű adósságot is visszavásárolna, miután a hitelkockázati csereügyletek az egekbe szöktek a bank számára.

Fed swap

A Credit Suisse körüli csőd miatti aggodalmak mostanra enyhültek. Viszont múlt héten kedden a Goldman Sachs még arról adott ki jelentés, hogy a Credit Suisse-nek 2024-ben akár 8 milliárd svájci frank értékű tőkehiánnyal kell szembenéznie. Az amerikai bank érvelése szerint legalább 4 milliárd dollárra van szüksége a Credit Suisse-nek a befektetési banki tevékenysége átszervezéséhez.

Credit Suisse részvényárfolyam

A Credit Suisse részvényeinek árfolyama folyamatosan zuhant, 2021. novembere óta 56%-ot esett. Így a nagyon alacsony árfolyamot figyelembe véve nem biztos, hogy most új tőkét saját részvénykibocsátással akarnának bevonni. A kötvényhozamaik is nagyon megugrottak, így nagyon drága lenne számukra a kötvénypiacokon keresztül történő hitelfelvétel is.
A svájci jegybanktól való hitelfelvételnek azonban lehet értelme. A swap-keret 3,33%-os kamatozású, ami éppen a 3,25%-os alapkamat felett van, és véletlenül pont annyi, amennyire a Credit Suisse-nek szüksége van.

A svájci befektetési bankot tehát talán sikerül megmenteni a svájci adózók pénzéből. A hírre a bank részvényei az elmúlt öt napban 2,5%-kal emelkedtek.