Bitcoin fedezetű kölcsönt kínál a Goldman Sachs

A Wall Street-i befektetési bank az első az Egyesült Államokban, amin bitcoin fedezetű kölcsönt kínál ügyfeleinek.

A Goldman a Bloombergnek nyilatkozva árulta el, hogy a multinacionális befektetési bank történetében először adott kölcsön készpénzt egy hitelfelvevő tulajdonában lévő bitcoin (BTC) fedezet ellenében. A forrás hozzáteszi, az ügylet különösen érdekes a szerkezete és a 24 órás kockázatkezelés miatt.

A kölcsön lehetővé teszi egy bitcoin-tulajdonos számára, hogy fiatpénz alapú, mint amerikai dollár hitelt vegyen fel mialatt fedezetként (nevezik kollaterálnak is) BTC-t helyezzen letétbe. Az ilyen típusú hitelek kifejezetten kockázatosak a BTC árfolyam volatilitása miatt: ha a bitcoin ára túlságosan leesik, a hitelfelvevőnek növelnie kell a fedezetét, különben az likvidálásra kerül.

Nem ez az első pozitív jelzés a nyitásra egy hagyományos banki-intézeti szereplőtől az Egyesült Államokban. Ugyanígy a Goldman a múlt hónapban zavarta le az első első tőzsdén kívüli (over-the-counter) kriptotranzakcióját a Galaxy Digital kriptobefektetési céggel együttműködve. Szerdán pedig a világ legnagyobb eszközkezelője, a BlackRock jelentett be egy blokklánc cégekre fókuszáló tőzsdén kereskedett alap (ETF) elindítását. Emellett a hónap elején beszállt az USDC stabilcoint kibocsátó Circle finanszírozásába is mintegy 400 millió dollárral.

Tegyük azért hozzá, a kollaterálos hitelek nem újak a nap alatt egy natív kriptósnak: számos CeFi cég és DeFi-protokoll kínál hasonló konstrukciót, azonban nem úgy a hagyományos bankszektorban, ahol a szereplők vélhetően a szigorúbb szabályozás miatt csak most kezdenek el ismerkedni és szabad utat kapni az új típusú kölcsöntermék bevezetésére.