A földjükön 900 nukleáris tesztet hajtott végre az USA, mi vár a helyiekre?

A világ legtöbbet bombázott nemzetének elege van. Az amerikai kormány a földjét nukleáris tesztpályává alakította át, az ottélők különböző súlyos betegségektől szenvednek.

“A világ legjobban leatombombázott nemzete” – ezt a nem kívánt elismerést követeli magának a sosonok indián törzs.

“Megszállják az országunkat, ellopják a lehetőségeinket, és azt várják, hogy meghaljunk. Még mindig próbáljuk feldolgozni és megérteni, hogy mi történt velünk, és megtalálni a módját, hogy megállítsuk és megakadályozzuk azt, hogy ez a jövőben megtörténjen.”

Ian Zabarte hangja dühös amikor leírja népe, az amerikai őslakosok sanyarú sorsát, akik évtizedek óta a legelképzelhetetlenebb borzalmaknak vannak kitéve, és mindezt az amerikai kormány követi el.

Az 57 éves Zabarte a sosonok nyugati törzsének vezetője, és egy olyan kampány élén áll, amelynek célja, hogy leleplezze azt, amit ő csak a törzse “etnikai tisztogatásának” nevez.

A sosonok földje a kelet-kaliforniai Mojave-sivatagban található Death Valley-től a wyomingi Yellowstone Parkig terjed. 1951-ben azonban az USA nukleáris fegyverek tesztelését kezdte meg a nyugati sosonok területén, a Nevada Proving Grounds (ma Nevada National Security Site) területén. A sosonok ma már a bolygó legtöbb atombombáját kapó nemzetének nevezheti magát.

Egy 2009-es tanulmány szerint valamivel több mint 40 év alatt 928 tesztet végeztek itt – mintegy 100-at a légkörben és több mint 800-at a föld alatt -, amelyek során mintegy 620 kilotonna nukleáris sugárzást kellett elszenvedniük. Összehasonlításképpen: Hirosima 1945-ös bombázása során 13 kilotonna volt a radioaktív sugárzás.

Ez nyilvánvalóan hatalmas egészségügyi kockázatot jelent, és Zabarte, aki egy egészségközpontot vezet Death Valleyben, érthető módon dühös. Bár megnyerő és barátságos, a hangjába rendszeresen belopja magát a düh, ahogy egyre élénkebben beszél a népét ért igazságtalanságokról. A sosonok 1863-ban írták alá a Ruby Valley-i szerződést, amely bizonyos jogokat átadott az Egyesült Államoknak. De nem mondtak le a földjükről. “Nem írtunk volna alá olyan szerződést, amely a végső pusztulásunkkal végződött volna” – mondta Zabarte az RT-nek.

A törzs szerint a washingtoni tesztelési program több ezer embert ölt meg, sokaknál azóta különböző rákos megbetegedések alakultak ki. Zabarte nagyapjának egy autoimmun betegség miatt levált testéről a bőre, és nem sokkal később szívrohamban meghalt. Más családtagoknak nagyon fiatalon pacemakert ültettek be, míg unokatestvérének ikrei 11 évesen haltak meg.

Sokaknál diagnosztizálnak pajzsmirigyrákot.

A sosonoknak nincs orvosi felszerelésük vagy számítógépes adatbázisuk, hogy nyomon követhessék a népük egészségi állapotát, az Egyesült Államok pedig tesz rájuk magasról. Így a gyanús állapotokból eredő haláleseteket általában hivatalos helyen fel sem jegyzik. Bár a nukleáris tesztek 1962-ben a föld alá kerültek, még ez sem biztonságos.

1986 áprilisában egy félresikerült teszt során brutális mennyiségű radioaktív anyag került a levegőbe, amit az amerikai kormány azzal az ürüggyel hárított, hogy a csernobili katasztrófából származik.

Természetesen nem az Egyesült Államok az egyetlen ország, amely nukleáris kísérleteket végzett. Az Egyesült Királyság is használta a törzs földjét, 24 teszt során, amelyek az USA-val közös műveletek voltak. De még a mai napig is rengeteg titkos tevékenység folyik a területen, amit Las Vegasból a titkos 51-es körzetbe rendszeresen közlekedő JANET-járatok is bizonyítanak. (A hívójel a Just Another Non-Existent Terminal rövidítése).

Ott van még a Yucca Mountain nukleáris hulladéktároló vitatott kérdése is, amelyet először 1987-ben terveztek, majd az Obama-kormányzat hagyott jóvá. A létesítményt radioaktív hulladék tárolására tervezték.

Zabarte állítja: “Az Egyesült Államok szisztematikus folyamatot dolgozott ki, hogy etnikailag megtisztítsa ezt a földet, hogy minden hasznot elvegyenek és más amerikaiaknak adjanak.”

Nincs gazdaság vagy fenntartható életmód, és a legközelebbi város 80 mérföldre van. “Nincs semmi a rezervátumomban, ahová visszatérhetnék” – mondta Zabarte, aki közvetlen leszármazottait az 51-es körzetnek otthont adó Kawich régióból eredezteti. “Ellopták a lovaimat, ellopták a megélhetésemet. Nincsenek munkahelyek, nincsenek lehetőségek; az Egyesült Államok ellopta a gazdaságunkat, a vadászatunkat, a halászatunkat… és birtokháborítókat csinált belőlünk a saját országunkban”.

Majd hozzátette: “Továbbra is tudatosítanunk kell a népünkben, hogy a következő generációnak nincs biztonságos hely, ahol élhetne; vannak ezek az apró rezervátumok, az Egyesült Államok által létrehozott kolóniák. Csak addig léteznek, amíg az Egyesült Államok biztosítja a finanszírozást. Nincs módunk arra, hogy a saját földünkön túléljünk. Nekem van méltóságom, és a családomnak is van méltósága, és ezért küzdök. Ezek a seggfejek nem fogják megúszni”.