A G20 közös politikai állásfoglalásra lépne a kriptovalutákkal kapcsolatban

A G20 tagállamok nyilvánosságra hozták politikai konszenzusra irányuló tervüket a kriptovalutákkal kapcsolatban, amely valószínűleg a digitális eszközök globális szabályozását fogja meghatározni.

„A tagállamok arra törekszenek, hogy politikai konszenzust alakítsanak ki a digitális eszközöket illetően a jobb globális szabályozás érdekében.” – mondta Ajay Seth, India szövetségi gazdasági ügyeiért felelős minisztere.

A tervezetet a pénzügyi és központi banki képviselők Indiában tartott G20 kormányközi találkozóján jelentették be. A G20 egy olyan csoportosulás, amely a világ 19 jelentős gazdaságát és az Európai Uniót foglalja magába. Emellett a világ GDP-jének mintegy 85%-át is képviseli. Jelenleg India tölti be az elnöki tisztséget, és az ország várhatóan meghatározó szerepet fog betölteni a kriptovaluták körüli kérdések meghatározásában.

„A szabályozásnak a kialakított politikai álláspontból kell következnie. Valójában az egyik prioritásunk jelenleg, hogy segítsünk az országoknak konszenzust kialakítani a kriptovalutákat érintő politikai megközelítéssel kapcsolatban.” – mondta Ajay Seth.

A lépésre az FTX kriptotőzse összeomlása is hatással volt, ami egyesek szerint a kriptopiac jobb ellenőrzését követelte meg.

„A tagállamok a digitális eszközök népszerűségének, és azok gazdaságra és a monetáris rendszerre gyakorolt hatásának növekedését követően terjesztették elő elképzelésüket.” – folytatta Seth.

India, a világ harmadik legnagyobb gazdasága és második legnépesebb országa a hónap elején vette át először az elnökségét Indonéziától. Az ország jelenleg a saját szabályozási rendszerén fáradozik a kriptovalutákat illetően. Azonban ezen tervük rengeteg kritikát kapott, mivel az iparági szereplők igazságtalannak látják azt.

Másrészt az Indiai Központi Bank kiadta a központi banki digitális valutáról szóló koncepcióját is. Ezen tervezete miatt úgyszintén támadás érte a vezetést a befektetőktől részéről, akik azt állították, hogy a digitális eszközöket CBDC-kkel kívánja helyettesíteni.