A Google AI funkciókat ad hozzá az Android és a Google Assistant rendszereihez

A Google október 4-én egy sajtóeseményen jelentette be, hogy folyamatban van a mesterséges intelligencia (AI) funkciók hozzáadása két zászlóshajó termékéhez.

Először a Google bemutatta az Assistant with Bard terméket. Ez a bejelentés azt jelenti, hogy a Google Bard AI-eszköze – amely már most is elérhető a Google több webes szolgáltatásán keresztül – integrálódik a vállalat személyi asszisztens alkalmazásába az Android és iOS készülékeken.

Google Bard

Sissie Hsiao, a Google Assistant és a Bard alelnöke és vezérigazgatója azt írta:

“A generatív AI új lehetőségeket teremt egy intuitívabb, intelligensebb, személyre szabottabb digitális asszisztens létrehozására. Olyat, amely túlmutat a hangi képességeken, megérti és alkalmazkodik hozzánk, és új módon kezeli a személyes feladatokat.”

Hsiao felvetette, hogy az AI segítségével az Assistant képes lesz utakat tervezni, e-mailek szövegeken belül keresni, bevásárlólistákat készíteni és sms-eket küldeni. Egy konkrét felhasználási esetet is ismertetett, amikor a felhasználó kiválaszt egy képet, hogy automatikusan összeállítson egy közösségi média posztot.

A bejelentés szerint a funkció egyelőre még kísérleti jellegű, és az elkövetkező hónapokban a tesztelők egy bizonyos csoportjának teszik elérhetővé bizonyos ország- és nyelvi korlátozásokkal.

Az Android AI alapú képernyőzárat és háttérképeket kap

A Google külön bejelentette az Android 14 kiadását is, amely bizonyos AI funkciókat is tartalmaz már. Bár ezek használata még nem olyan széleskörű, mintha a Bardon keresztül lennének elérhetőek.

Konkrétan a vállalat két mesterséges intelligencia funkciót jelentett be, miközben felsorolta az Androidhoz lefejlesztett különböző új egyéb elérhetőségi, adatgyűjtési és testreszabási funkciókat. Az első ilyen AI-funkció egy adaptív képernyőzár funkció, amely az aktuális körülmények alapján változik. A Google szerint ez a funkció például láthatóbbá teszi a felhasználó számára az időjárás-előrejelző widgetet, ha rossz idő közeledik.

A második funkció triviálisabb módon lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy háttérképeket hozzanak létre egy AI prompt-on keresztül. Ez a funkció először a Pixel 8/8 Pro készülékeken lesz elérhető.

A Google az elmúlt hónapokban más AI projektjeivel, köztük a Duet nevű kollaborációs eszközével és a Gemini nevű nagy nyelvi modellkészletével (large language models) kapcsolatban is tett bejelentéseket.