A Google nem tanult a leckéből: újabb bírságot kapott a big tech

A Google az utóbbi években folyamatosan összetűzésbe keveredett a törvényalkotókkal. Több országban is eljárásokat kezdeményeztek ellene hol az adattárolási szabályok megsértése, hol a piaci hatalommal való visszaélés miatt. A Google azonban a jelek szerint vagy nem tanult a leckéből, vagy még a hatalmas bírságok ellenére is megéri neki a zavarosban (adat)halászni. Ezen a héten zárult le egy ellene indított eljárás és az Európai Unió Törvényszéke 2.4 milliárd eurós büntetést szabott ki a cégre. Ezzel a bírsággal az EU egyértelműen megüzente a világ tech óriásainak, hogy a jövőben nem tolerálják majd, hogy bármilyen módon visszaéljenek a piaci befolyásukkal.

Most a netes ár-összehasonlításnál kedveztek maguknak

A 2005-ben elindult Founden nevű netes ár-összehasonlító szolgáltatásra mutató találatok csak sokadik oldalon jelentek meg a Google keresőjében. A Google a saját Froogle nevű ár-összehasonlító szolgáltatása felé terelte a vásárlókat, így a Founden nem tudta megvetni a lábát a piacon. A Founden alapítói panaszt nyújtottak be az Európai Bizottsághoz, amihez a későbbiekben több cég is csatlakozott, akiket a Google szintén megkárosított a piaci fölényét kihasználva.

A mostani bírósági döntés rendkívül fontos mérföldkő lesz a tech óriásokkal vívott jogi harcban, mivel precedensként szolgálhat majd a későbbi jogsértések esetén. Az óriáscégek pedig minden bizonnyal nem fognak felhagyni a kiskapuk keresésével amíg a jogalkotók végleg nem szorítják őket sarokba. Ez azonban még várat magára, mivel ezen a téren különböző nézőpontot képviselnek az Egyesült Államok és az Európai Unió törvényhozói. Az előbbi úgy véli, hogy a tech óriások által létrehozott vállalatcsoportok a felhasználók által önkéntesen szolgáltatott adatok feldolgozásával tudják a legjobb felhasználói élményt biztosítani. Ezzel szemben az EU véleménye szerint az adatok ilyen módon történő kezelése felhasználói jogokat sért, mivel az emberek nincsenek tisztában azzal, hogy a vállalatcsoportok milyen gazdasági előnyre tesznek szert a felhasználók által önként és legfőképpen ingyen szolgáltatott adatok révén.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük