A Grin coin, mi az a MimbleWimble protokoll?

A Grin kriptopénz erőssége ott lelhető fel, ahol a privátcoinoké, mint a Zcash-é vagy a Moneróé is: a személyes adatok védelmében. Emellett nagy hangsúlyt fektet a skálázhatóságra és a helyettesíthetőségre, miket a MimbleWimble blokklánc segítségével ér el. A MimbleWimble-t 2016-ban még Tom Elvis Jedusor javasolta és azóta egyre nagyobb népszerűségre tesz szert különösen a Bitcoin személyes adatok védelmére fókuszáló felhasználói között.

A Grin nyílt forrású projekt, bárki csatlakozhat hozzá és sok tekintetben üde színfoltként szolgál az egyre csak üzletiesedő kriptovaluta piacon. Ahhoz, hogy megértsük a Grin coint, először bele kell ásnunk magunkat a MimbleWimble tulajdonságaiba és előnyeibe.

Mi az a MimbleWimble?

A kezdeti 2016-os időszakban Tom Elvis Jedusor dolgozott rajta intenzíven, de a munka oroszlánrészét Adam Poelstra-ra maradt. MimbleWimble egy olyan blokklánc protokoll, mely innovatívan is hatékonyan ötvöz pár más protokollnál jól ismert funkciót, hogy így csökkentse a blokklánc méretét és kínáljon radikálisan új tranzakciós metódust a Bitcoinnak.

A MimbleWimble elsősorban két területet fejlesztett tovább:

  • Személyes adatok védelme
  • Skálázhatóság

Köszönhetően a beépült adatvédelemnek, a MimbleWimble (és a Grin coin is) szolid helyettesíthetőségi attribútummal rendelkezik.

Adatvédelem

A MimbleWimble tranzakciók titkosak és mégis hitelesíthetőek még annak ellenére is, hogy nincsenek címek. Emellett az átutalt összegek nagysága is titkos. Itt a MimbleWimble az elliptikus görbén alapuló kriptográfiára hagyatkozik a tranzakciók strukturálásakor, melynek alapja a zéró összegek és a privát kulcsok birtoklása.

A MimbleWimble tranzakciók hitelesítésekor a tranzakciós outputok összegének mínusz az inputokénak mindig zérónak kell lennie. Ez a bizalmas tranzakciók segítségével éri el, amelyek bizonyítják, hogy a tranzakció során nem fordult elő dupla költés vagy új eszköz generálása, miközben ezzel egyidejűleg összekeveri a tranzakciók tényleges összegeit. A MimbleWimble a bizalmas tranzakciók (CT) koncepcióját Greg Maxwelltől kölcsönözte.

A MimbleWimble tulajdonjogi bizonyítéka olyan ‘vakító’ (blinding factors) tényezőkre támaszkodik, amelyek alapvetően a felhasználók magánkulcsai és a tranzakciós rendszermag részét képező többletértékek. Ezt a vakító tényezőt a tranzakció értékének tulajdonjogának bizonyítása érdekében fel lehet használni annak értékeinek feltárása nélkül.

A tranzakciók hitelesítése anélkül, hogy ismernénk az átutalt értékeket nagyban hasonlít a ZCash és a Monero zéró ismeret bizonyítások és a bizalmas gyűrű tranzakciók megoldásaira.

Nincsenek címek a MimbleWimble protokollnál. Ehelyett két tárca úgy kommunikál és cserél adatot egymással, hogy a címzett létrehoz és küld egy címet a feladónak. Ezeket az adatokat csak a résztvevők láthatják, és az információkat nem használhatják fel mások. A résztvevő feleknek még csak online se kell lenniük.

Továbbá, a blokkláncok blokkjai nem listázzák külön a tranzakciókat, hanem egyetlen tranzakcióba sorolják, vegyes bemenetekkel és kimenetekkel. Egy blokk megtekintése nem lenne elég egy kijelölt tranzakció lekövetéséhez. A MimbleWimble protokollon végrehajtott tranzakciók a CoinJoin egy nem interaktív változatát jelentik, melyeket nem lehet egymástól különválasztani.

Összefoglalva, a csomópontok megerősíthetik a tranzakciók hitelességét anélkül, hogy fény derülne az átutalt értékekre, de emellett nincsenek címek, se azonosítható információ az ügyletről.

Skálázhatóság

A MimbleWimble által alkalmazott skálázhatósági megoldás sokkal közvetlenebb, mint a bonyolult második rétegű megoldások vagy a blokklánc áteresztőképességének növelése. Ehelyett a MimbleWimble simán csak törli a régi haszontalan tranzakciókat a blokkláncról.

Konkrétabban, a protokoll idővel eltávolítja az input tranzakciókat a blokkláncról úgy, hogy azokat köztes tranzakciókban összesíti és ezáltal drasztikusan csökken a helyigény. A protokoll egy úgynevezett cut-trough módszert használ erre. A MimbleWimble tranzakciók a következő összetevőkből állnak:

  • inputok halmaza melyek korábbi elköltött outputokra utalnak
  • új outputok halmaza (Pedersen Commitments)
  • tranzakció kernel ami kernel többletet és tranzakciós aláírást tartalmaz.

A MimbleWimble blokkban az ‘átvágott’ tranzakciókat csak a tranzakciós rendszermag jelöli és az összes output ugyanaz, mert csupán nagy számok, amelyek között lehetetlen különbséget tenni. A MimbleWimble így lett összefoglalva a Grin Github repóban:

A tranzakcióhoz hasonlóan, a blokkokban nem kell mást ellenőrizni, mint hogy a tulajdonjog bizonyított (ami a tranzakciós kernelből származtatható), és hogy az egész blokk nem adott hozzá extra pénzkínálatot (leszámítva a coinbase által engedélyezettet). Ezért az egyező inputok és outputok kiiktathatóak, mivel a teljes összeghez való hozzájárulásuk kiüti egymást… Itt megjegyzendő, hogy az összes tranzakciós struktúra ki lett iktatva, és az input és output sorrend irreleváns. Mindeközben a blokk összes outputjának összege mínusz az inputok összege garantáltan nulla.

Ennek eredményeképpen lehetetlen megmondani, hogy melyik input egyezik mely outputtal, miközben továbbra is hitelesíteni lehet a blokkon belüli tranzakciókat. A csomópontok még tovább erősíthetik a blokkokat azáltal, hogy összevetik a bányászat során generált érméket a teljes kínálattal.

A MimbleWimble által biztosított kiszórás típus lehetővé teszi, hogy a protokoll sokkal skálázhatóbb legyen és a felhasználók gyorsan tudnak szinkronizálni a hálózattal. A teljes láncot a teljes node-hoz hasonlóan lehet hitelesíteni, még akkor is, ha egyetlen felhasználó sem futtatja a historikus blokklánc adatot.

Mi az a Grin coin?

A Grin coin a MimbleWimble implementációja, amelynek célja a személyes adatok védelme, a skálázhatóság és az érmék helyettesíthetőségének garantálása. A Grin technikai szempontból lényeges átfedést mutat a MimbleWimble protokollal, így itt az érmegazdaságára és konszenzus mechanizmusára koncentrálunk.

A Grin fenntartja a MimbleWimble személyes adatok védelmére és helyettesíthetőségére vonatkozó tulajdonságait, ahol nincsenek címek és tranzakciós összegek, továbbá a tranzakciók összevonhatók miáltal az összes közvetítő információ törlődik. A Grin blokkok – ahogy a MimbleWimble-nél is – nem tartalmaznak tranzakciókat, és a blokkok kívülről csak egy megatranzakciónak tűnnek.

A Grin összes végrehajtott outputja biztonságosan törölhető, mely által drasztikusan csökkenthető a blokklánc mérete. A felhasználók sokkal gyorsabban képesek letölteni és ellenőrizni a blokkláncát, mint a többi kriptónak. Ennek eredményeként a Grin coin a tranzakciók száma helyett inkább a felhasználók számával skálázhat.

Grin Cuckoo proof-of-work konszenzus

Grin konszenzus mechanizmusa a Bitcoinnál bevált proof-of-workon alapul a mostanában trendi proof-of-stake vagy delegált PoS konszenzusok helyett.

A Cuckoo típusú PoW egyben élét veszi a Bitcoin hálózatán tapasztalható ‘hardverfegyverkezésnek’ azzal, hogy ASIC-rezisztens. A Cuckoo ciklus egy memóriaigényes algoritmus ami kiváló érmévé avanzsálja a processzorbányászok körében.

A bányászati nehézség a hálózaton éppen felhasznált hasherőn alapul és úgy lett megtervezve, hogy relatíve gyors blokkidővel rendelkezzen (~60 másodperc blokkonként). További hasznos infók megtalálhatóak angolul a fehér könyvben és a Githubon.

A Grin és a Dandelion

A Grin bevezette a Dandelion protokollt is, ami egy extra hálózati réteg a hatékonyabb tranzakcióküldési módszer érdekében. A Dandelion segítségével kivédhetőek az anonimitást felfedő támadások, pl. az IP címek feltérképezése vagy a tranzakcióüzenetek terjedésének nyomon követése a hálózaton.

A Grin a Dandelion enyhén módosított változatát használja a tranzakciók összegzésére és szervesen kapcsolódik a MimbleWimble tranzakciókat ‘egybeolvasztó’ technikájához.

A Grin érmegazdaság

Minden egyes kriptovalutával együtt jár a monetáris politika is. A Grin célja, hogy elsősorban fizetőeszközként érvényesüljön sem mint értékőrző, a Bitcoin esetében inkább az utóbbi érvényesül. Ennek érdekében a Grin fejlesztői egy olyan modellt dolgoztak ki, mellyel a kriptovaluta értéke relatíve stabil.

A Grin lineáris kínálati görbét követ inflációjának meghatározására ahol a kínálat korlátlan és a modell inkább a költést ösztönzi mint a digitális eszköz tartását. A Grin coin infláció (tokenkínálat) magasan kezd és fokozatosan csökken 10% alá egy évtized alatt, közel a zéróhoz. A blokkjutalom rögzített.

A Grin projekt aktuális helyzete

A Grin mainnetje 2019 január 15-én indult. Annak ellenére, hogy több blokkláncfejlesztés terén innovatív technológiát is integrált, nem kapott nagyobb médiavisszhangot.

Ugyanakkor a személyes adatok védelmét nagyra értékelő elemek a kriptoközösségen belül komoly reményt fűznek hozzá. A MimbleWimble jól ismert koncepció a technikai zsargonban jártas kriptósok között és pontosan emiatt a Grin érme egy üde színfolt lehet a szemükben.

A Grin egyben a Schnorr aláírásokkal is kompatibilis és többaláírásos outputokat is generálni tud. A Schnorr sokak szerint a legjobb kriptográfiai aláírási metódus és 2019 során a Bitcoin hálózatán is bevezetésre kerülhet.

A technikai elemeit félretéve a Grin monetáris politikája enyhén fapados, egyszerű lineáris kínálati görbére épít az új coinok bányászatánál, a fizetőeszköz aspektusát pedig a korlátlan tokenmennyiséggel igyekszik megőrizni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük