CoinJoin fejlesztő rekordméretű anonim bitcoin utalást bonyolít le

A CoinJoin, azaz cointársítás, egy olyan módszer, amellyel visszakövethetetlenné tehetjük a bitcoin tranzakcióinkat és Gregory Maxwell fejlesztő állt elő vele először annak érdekében, hogy a bitcoin felhasználóknak ne kelljen felfedniük a kilétüket. Az ötlet egyszerű: amikor két felhasználó tranzakciót szeretne végrehajtani, és ha a tranzakciót közösen hajtják végre, akkor az információjuk privát marad vagy legalább nagyon nehéz lesz lenyomozni.

A 10 éves évforduló apropóján cointársítással 200 000 dollár értékű tranzakciót bonyolítottak le. Többen is részt vettek az akcióban ahol a legnagyobb tranzakció a cointársított tranzakcióban egy 14.8 BTC-s utalás volt a bc1qqcrmkvp97ryyvfu3crp6883v5caunq6v2960sc címre.

A cointársítás működési elve | Wikipedia

A tranzakciót a Wasabi Wallet fejlesztő Ficsor Ádám hajtotta végre és a Twitterén jelentette be.

Wasabi Wallet és a bitcoin anonimitás

A bitcoin tranzakciók kezdeményezőinek elrejtésére több párhuzamos projekt is fut, a Wasabi walletet már egy ideje fejleszti Ádám és csapata. Elsődleges célja a teljes anonimitás fenntartása bitcoin tranzaktáláskor a cointársítás és más módszerek alkalmazásával. A Wasabi kiadója a zkSNACKs cég, nem összetévesztendő a Zcash zkSNACKs protokolljával.

További célja a projektnek a bitcoin helyettesíthetőség javítása, ami azt jelenti, hogy a bitcoint átválthatók függetlenül attól ki volt a korábbi tulajdonosa vagy milyen célra használták korábban. Ha nem helyettesíthető a bitcoin, az egy veszélyes gazdasági precedenst teremtene mivel rengeteg olyan bitcoin halmozódott fel és van forgalomban, melyekhez az évek során a hackerek pl. egy tőzsde kirablásával jutottak. Ha ezeket a coinokat megbélyegeznénk mondván nem fogadjuk el vagy nem tudunk vele többet tranzaktálni akkor kizárjuk a forgalomból ezzel is csökkentve a teljes elérhető bitcoinok számát. A cointársítás segítségével ezek a szennyezett bitcoinok legitim tranzakciókba ágyazhatóak. A Wasabi az anonimitás növelésével egyszer és mindenkorra megszünteti a ‘piszkos – szennyezett’ és a ‘legitim’ bitcoinok koncepcióját.

A Wasabi walletba beépített cointársítás funkció van, ahogy a lenti képernyőképen megfigyelhető. Ahhoz hogy valaki egy cointársításban részt vehessen, legalább 0.1 BTC-t kell küldenie. A funkció egyébként hasonló a monero mixing pool funkciójához. A funkciót csak Wasabi walletet használók alkalmazhatják és csak azok vehetnek részt a cointársításban akik Wasabi wallettel rendelkeznek.

Ádámék következő célja, hogy egy wallet appot is kidobjanak mobilra.

coinjoin

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük