A hálózat fejlesztői szerint “az Ethereum erősebb, mint valaha”

A Shanghai-Capella teszthálózat elindításának küszöbén az Ethereum hálózati fejlesztői megvitatták a frissítés tesztelésének előrehaladását az All Core Developers Consensus Call (ACDC) keretében.

Az Ethereum stakelők számára a Shanghai frissítés egy várva várt esemény a blokklánc-hálózaton. A frissítés ugyanis elhozza a megérdemelt jutalmakat a validátorok számára a 2020 decemberében elindult Baecon Chain-en stakelt ETH érmékért. A stakelésre gyakorolt hatása mellett a frissítés valószínűleg az ETH iránti piaci keresletet is befolyásolni fogja.

  1. január 5-én az Ethereum fejlesztői megállapodtak abban, hogy még az idei év márciusában megkezdik a frissítést hálózati hard fork formájában.

Az Ethereum kész állapotához még kétségkívül szükséges 5-10 év

Emlékezzünk vissza, mikor Vitalik Buterin azt mondta, hogy az oly sokat vitatott “Merge”, azaz az Ethereum proof-of-work mechanizmusának proof-of-stakere való átállásával a hálózat körülbelül 55%-osan lesz kész. Ezzel egyértelműen utalt arra, hogy az Ethereumnak még rengeteg frissítésre és simításra van szüksége ahhoz, hogy legjobb formáját elérje.

Danny Ryan, az Ethereum Foundation kutatója és a hálózati frissítés koordinátora nemrég közzétett egy bejegyzést, amelyben kijelentette, hogy a “The Merge” és a hálózaton nemrég telepített frissítések ellenére az Ethereumnak még hosszú utat kell megtennie.

“Az Ethereum 2022-ben bármilyen mércével mérve valami elképesztő dolgot ért el. Senki sem gondolta, hogy a Merge ilyen jól sikerül majd. Még az évekig tartó késések ellenére is korszakalkotó pillanat volt ez az Ethereum protokoll, az Ethereum közösség és általában a kripto számára. Az Ethereum bebizonyította, hogy nemcsak hatalmas technológiai célokat képes megvalósítani, hanem ezt nagyrészt decentralizált módon is képes megtenni. A Merge egyedülálló teljesítmény – egyetlen más projekt sem közelítette meg a technológiai kifinomultság, a kivitelezés kaliberének és a globális decentralizációnak a kombinációját.”

A Merge utáni sikerélményről áttérve a hálózat jövőjére, Ryan így fogalmazott:

“Ha egy rövid pillantást vetünk Vitalik ütemtervének dokumentumára, egyből érezzük a sok hosszú és bonyolult év (5, 10?) szédítő súlyát, ami a protokoll “elkészültéig” még előttünk áll.”

Ryan szerint az Ethereum fejlesztőcsapatának az a feladata, hogy megtalálja az “megfelelő célállapotot” egy működőképes, biztonságos és decentralizált blokklánchoz. Ez azt jelenti, hogy megfelelően biztonságos szolgáltatásokat kell nyújtania az Ethereum protokoll kliensei és felhasználói számára.

Bár az Ethereum nagy lépésekkel kezdte az évet a fejlesztés és az ügyfelek számára biztonságosabb ökoszisztéma nyújtása terén, Ryan azt sugallja, hogy a cél elérésig hosszú és bonyolult az út. Emellett az elsődleges elfoglaltságuk a hálózat “sürgős technológiai aggályainak” orvosolása.

“Még mindig vannak nagy kihívások, és hatalmas kockázatok”

A hálózat fejlesztői csapata elkezdte tesztelni a Maximum Extracted Value (MEV) Boostot. Ez egy nyílt forráskódú middleware, amely hozzáférést biztosít az építők piacteréhez a validátorok számára.

Ami a Deneb tervezését illeti – amely a Shanghai-Capella után következik – a CL kliensek csapata közzé tett egy új posztot a kriptográfiát és új tesztneteket tartalmazó közelgő frissítésről.

Danny Ryan azt is elismerte, hogy a protokollon folyó munka célja az üres blob tranzakciók kezelésére szolgáló extra kódlogika eltávolítása, amely nagy mennyiségű adatot tartalmaz, amelyhez az Ethereum Virtual Machine (EVM) nem fér hozzá. Danny Ryan zárásként elmondta:

“Röviden, az Ethereum erősebb, mint valaha. Az alapinfrastruktúrát építő közösség, a skálázódásban rétegződő közösség és az ennek tetejére épülő közösség részesének és megfigyelőjének lenni elképesztő. De még mindig vannak nagy kihívások; még mindig vannak hatalmas kockázatok.”

Ethereum

Az Ethereum, a piaci kapitalizáció alapján a második legnagyobb kriptovaluta, jelenleg 1600 dolláros szinten kereskedik. Ez 2,9%-os árfolyamcsökkenést jelent az elmúlt 24 órában.