A hashráta és a bitcoin infláció egyértelmű kapcsolata

Valószínűleg azzal túl sok újdonságot nem mondunk, hogy a bitcoin bányászat során nem pontosan ugyanannyi bitcoin kerül kibányászásra minden órában/napban. Minden egyes blokkra van kikalkulálva, hogy egy bizonyos számú bitcoin kerüljön kibányászásra. Viszont a blokkok jöhetnek gyorsabban és lassabban is, a hashráta függvényében.

A hashráta emelkedése hatással van a bitcoin inflációra

Ha kezdjük az alapvetéssel, akkor elmondható, hogy jelenleg blokkonként 6,25 bitcoin kerül kibányászásra. Ha a blokkok nagyjából tíz percenként jönnek, akkor ez jelenleg 1,8%-os inflációnak felel meg. Viszont a hashráta függvényében ez növekedhet és csökkenhet is. A lenti, Glassnode által készített diagramon látható, hogy az inflációs ráta és a hashráta között milyen egyértelmű az összefüggés. Ha a hashráta visszaesik, akikor az infláció mértéke is csökken. A bitcoin bányászati nehézség módosulásának pontosan az a célja, hogy a blokkok kibányászását átlagosan 10 perc körül tartsa.

Diagram

Viszont a módosítás a nehézségben csak 2016 blokkonként történik. Így ha a hashráta hirtelen leesik az aktuális nehézségi időszakban, akkor az a blokkok bányászati idejét meg is növelheti. Amikor a masszív ASIC bányászgépek üzembe álltak 2013 körül, akkor a hashráta nagyon komoly növekedést mutatott be. Ennek eredményeként sokkal gyorsabban kerültek kibányászásra a blokkok. Persze ez csak egy aktuális rövidebb periódus során érinti a rövidtávú bitcoin inflációt, hosszútávon kisebb, mint 1% a bitcoin inflációs rátája. És a végén úgyis csak 21 millió bitcoin van, amelynek 90%-a már kibányászásra került.