A holland rendőrség kegyetlenül megverte a fegyvertelen tüntetőket

Egy videófelvétel látott napvilágot arról, ahogy a holland rendőrség kegyetlenül megveri a tüntetők egy csoportját, akik egy farmer falfestményét védték Almelóban.

Az incidens még augusztus 1-jén, hétfőn történt, amikor a rendőrség egy holland gazda falfestménye előtt összegyűlt csoportot közelített meg, akik hallatni szerették volna a hangjukat és megvédeni a falfestményt, miután a polgármester annak eltüntetésére szólította fel a dolgozókat.

A tüntetők látták, hogy rendőrök érkeznek, és szolidaritásból éljenezni kezdtek a bátor gazdákkal együtt, akik jelenleg a megélhetésükért küzdenek.

A dolgok aztán hamar kicsúsztak a rendőrök kezéből. Az egyik rendőr meglökött egy tiltakozót, mielőtt a gumibotját lendítette volna, feldühítve a fegyvertelen tüntetőket, akik tovább nyomultak. A rendőrség azonnal reagált, és a rendőrök egész csoportja elkezdte ütlegelni a tüntetők egy részét.

 

A tüntetők azonban nem engedelmeskedtek, és verekedni kezdtek a rendőrökkel. A videón aztán látható, ahogy a rendőrök csoportosulnak, majd lassan hátrálnak, és láthatóan visszavonulót fújnak.

Egy férfi, akit megvertek, röviden beszél a kamerába, és mosolyog annak ellenére, hogy nyilvánvalóan fejsérülést szenvedett.

holland farmerek tüntetés

A holland farmerek tiltakozása már egy hónapja tart

Ez a tüntetés egy újabb epizód volt a holland gazdák által július elején indított tüntetéssorozatban. A holland gazdák a kormány klímapolitikája ellen tiltakozásképpen vonultak utcára, amely a tisztviselők szerint sok gazdálkodó megélhetésének végét jelenti. A Telegramon verbuválódott tüntetők azzal az üzenettel szólították fel a polgárokat, hogy szervezzenek saját regionális akciókat, blokkolják a nagy élelmiszer-ellátó elosztóközpontot, amíg a kormány nem gondolja át tervét.

Június 10-én a kormány nemzeti és területspecifikus tervet adott ki a nitrogén tartalmú üvegházhatású gázok kibocsátásának megfékezésére. E kibocsátások nagy részét az állati trágyából származó ammónia okozza. Az ország egyes részein 70 vagy akár 95 százalékkal is csökkenteni kellene ezt, ami azt jelenti, hogy gazdáknak fel kellene számolniuk tanyáikat. Ha a kormány klímapolitikája megvalósul, 2030-ra a gazdálkodók legalább 30%-a veszíti el a megélhetését országszerte.

Hollandia a világ ötödik legnagyobb élelmiszerexportőre, a Világbank statisztikái szerint csak az Egyesült Államok, Németország, az Egyesült Királyság és Kína előzi meg.