A Világbank hátat fordít Salvadornak a bitcoinnal kapcsolatos tervei miatt

A Világbank kijelentette, hogy környezetvédelmi aggályok és az átláthatósági problémák miatt nem tudja támogatni Salvador bitcoinnal kapcsolatos terveit.

Szerdán a Világbank szóvivője kijelentette, hogy elkötelezetten segítik El Salvadort számos módon, de a bitcoin nem tartozik ezek közé.

A Reuters szerint a nemzetközi pénzintézet nem volt lelkes a kriptovalutával kapcsolatban. A szóvivő azt nyilatkozta:

“Bár a kormány megkeresett minket a bitcoinhoz kapcsolódó segítségért, ez nem olyasmi, amit a Világbank támogatni tud, tekintettel a környezetvédelmi és átláthatósági aggályokra”.

A bankok nem rajonganak a bitcoinért

Alejandro Zelaya salvadori pénzügyminiszter elmondta, hogy az ország technikai segítséget kért a Világbanktól. Június 9-én a törvényhozás elfogadta azt a törvényt, amely értelmében az ország az amerikai dollár mellett párhuzamos fizetőeszközként a bitcoint kívánja használni.

A miniszter kijelentette, hogy a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) folyó tárgyalások sikerrel zárultak. Ugyanakkor az IMF is aggódott a bitcoin makrogazdasági, pénzügyi és jogi kérdései miatt.

Siobhan Morden, a New York-i Amherst Pierpont Securities latin-amerikai felelős vezetője a Reutersnek azt mondta:

Nincs gyors megoldás az IMF-programmal kapcsolatban, sőt, még az is bizonytalan, hogy a bitcoin törvény összeegyeztethető-e az amerikai vagy multilaterális diplomáciai kapcsolatokkal”.

Nayib Bukele elnök azonban nem zavartatja magát, és szó szerint gőzerővel dolgozik a kriptopénz mihamarabbi bevezetésén. Június 10-én bejelentette, hogy az ország bőséges megújuló geotermikus energiáját bitcoin bányászati létesítmények építéséhez kívánja hasznosítani.

Június 14-én a kormány tárgyalásokat kezdett a helyi vállalatokkal a bitcoin, mint kriptopénz elfogadási lehetőségeiről. Bukele egy tegnapi tweetben utalt arra, hogy a jövőben sokkal több BTC ATM-re lesz szükség Salvadorban.

Hétfőn bejelentették, hogy a Közép-amerikai Gazdasági Integrációs Bank (CABEI) beleegyezett, hogy együttműködik a salvadori kormánnyal a bitcoin, mint törvényes fizetőeszköz bevezetésében.

Nem mindenki volt azonban boldog a hír hallatán. Szerdán Steve Hanke neves közgazdász gúnyolódott a latin-amerikai ország tervén. Konkrétan “nagyon ostoba” döntésnek nevezve azt, hiszen szerinte ezt az egészet az amerikai dollár ellen dolgozó “sötét erők” befolyásolják.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük