A kanadai hatóság a tüntető kamionosoktól csak 6 BTC-t tudott a 21-ből lefoglalni

A kanadai kamionosok tiltakozása 2022 egyik legnagyobb eseménye volt, mely hír az egész világot bejárta. A fordulópont egyértelműen akkor jött el, amikor Justin Trudeau kormánya a vészhelyzeti törvényre hivatkozott, és többek között felhatalmazást kapott arra, hogy lefoglaljon minden tiltakozóknak szánt adományt, beleértve a kriptovalutákat is. Mint kiderült, a vagyontárgyak lefoglalása mégsem ment olyan egyszerűen, mint ahogyan azt a kormány gondolta.

A Canadian Broadcasting Corporation utána járt annak, hogy mi lett a kamionosoknak gyűjtött 21 BTC-vel, melyre le akart csapni a kanadai rendőrség.

A már fentebb említett csoport nyomozása során kiderült, hogy a 21 bitcoinból  – egész pontosan 20,7 BTC-ből – mindössze 5,9 BTC-t tudott az Ottawai Rendőrség (OPS), az Ontario Tartományi Rendőrség (OPP) és az RCMP közösen lefoglalni.

Na, de mi történt a többi bitcoinnal?

“A CBC News által elvégzett blokklánc-kutatás szerint több százezer dollár értékű, a tüntetőkhöz kapcsolódó bitcoin a befagyasztási parancsot követően is tovább mozgott” – írta a nyomozati anyag.

A Kanadai Királyi Lovasrendőrség természetesen azonnal reagált rá, azt állítva, hogy igenis vissza tudják szerezni a digitális valutát, mint ahogyan korábban is lecsaptak a kriptobűnözőkre, ugyanakkor több mint 800 ezer dollárnyi bitcoin szépen kicsusszant a kezeik közül.

Az ontariói legfelsőbb bíróság elrendelte, hogy az adományozott bitcoint tartalmazó multisig tárcát fagyasszák be, valamint további 122 különböző kriptocímet.

A CBC ugyanakkor arról számolt be, hogy az ontariói bírósági döntés előtt nemsokkal 20,7-ből 14,6 bitcoint már régen kiutaltak 101, addig nem is azonosított tárcára. Ezek feltehetően azok a tárcák voltak, amelyek közvetlenül a kamionosokhoz tartoztak, és amelyekre külön-külön 0,144 bitcoin érkezett, körülbelül 6400 dollár értékben.

Ahogy Mathew Burgoyne kanadai digitális valutákkal foglalkozó ügyvéd kifejti, az ismeretlen tulajdonosokhoz tartozó bitcoin befagyasztása sokkal bonyolultabbnak bizonyult, mint azt sokan gondolták, legfőképp a kanadai kormány. Véleménye szerint hiába fagyasztanak be egy adott tárcát, mielőtt erről hivatalos végzés születne, már át is utalták a kriptovalutát egy olyan tárcacímre, amely nincs befagyasztva. És ezt a végtelenségig lehet tovább utalgatni. Eközben egy videó is felkerült a netre arról, hogy hogyan is jutottak a tüntetésen részt vevő kamionosok a pénzhez:

A kanadai Szabadságkonvoj a kezdetektől fogva egy kiváló reklám volt a bitcoin számára, amelynek a tanúsága végül az lett, hogy alapvetően a bitcoin lefoglalhatatlan, még akkor is ha a kormányok imádnak ezzel riogatni.