A kiberbűnözők blokklánc adatokkal ellenőrzik, hogy lebuktak-e

Az Elliptic blokklánc elemző vállalat szerint a kiberbűnözők egy eredetileg egy a lebuktatásukra szervezett szoftvert valójában előszeretettel használnak a saját védelmükben. Az Antinalysis nevű eszköz eredeti célja, hogy különböző adatbázisokban kutakodva olyan kriptotárcákat azonosítson, amelyek valamilyen módon illegális tevékenységhez kapcsolhatóak.

A szolgáltatás egészen addig jó ötletnek tűnt, amíg a kiberbűnözők rá nem jöttek, hogy a blokklánc adatok segítségével ellenőrizni tudják, hogy a saját tárcájuk szerepel-e valamilyen hasonló adatbázisban. Vagyis, bármikor ellenőrizni tudják, hogy lebuktak-e.

Mivel az Antinalysis a Tor hálózaton keresztül látogatható darkneten (sötét internet) érhető el, sokan azt is megkérdőjelezik, hogy a készítők egyáltalán tényleg jó szándékúak voltak-e valaha is. Aki még esetleg nem hallott volna a sokszor deepwebnek is nevezett darknetről, ez az internet egy olyan sötét bugyra, amire csak speciális szoftverek és VPN hálózatok segítségével lehet rácsatlakozni, ami a teljes anonimitást hivatott biztosítani.

Sajnos ismét képbe kerül darkweb és a kriptovaluták összefonódása

A darkweb anonimitásának pedig nyilván oka van, az itt elérhető weboldalak jellemzően különböző illegális tevékenységekben utaznak, mint például a drogkereskedelem, vagy a fegyverkereskedelem, de sajnos ennél jóval lejjebbi kötődéseket is fel lehet fedezni például akár az emberkereskedelemmel, vagy megrendelt gyilkosságokkal is.

A darkweb becsületére legyen mondva, hogy a kiberbűnözők közössége azért még innen is kiutálja és sokszor fel is adja a hatóságoknak a gyermekpornográfiában vagy prostitúcióra kényszerítésben érintett szereplőket.

Az Antynalysis használata mindössze 3 dollárba, vagyis kevesebb mint ezer forintba kerül. Ezért a pénzért a kiberbűnözők (vagy persze bárki más) meggyőződhetnek arról, hogy egy  megadott kriptotárcáról a blokklánc információk alapján gyanítható-e, hogy bármilyen illegális tevékenységben érintett. Természetesen azért a legtöbbször nem kell egyből durva dolgokra gondolni, a problémás tárcák túlnyomó részével kapcsolatban pénzügyi csalásban vagy pénzmosásban való részvétellel kapcsolatban merülnek fel kételyek.

A problémát felfedő Elliptic elemzőcég szerint azonban az Antinalysis messze nem tökéletes, és egy hozzáértő elegendő energiaráfordítással sokkal jobban megbizonyosodhat arról, hogy egy tárca valóban problémás-e. A másik oldalról persze a szoftver azonnali megoldást kínál, anélkül, hogy a felhasználóknak technikai háttértudással kéne rendelkezniük, vagy egy egész délutánt végtelen unalmas adatbázisokban való kutakodással kéne eltölteniük.

Vagyis szerencsére a kiberbűnözők akkor sem lehetnek teljesen nyugodtak, ha a blokklánc elemző szoftver elsőre nem találja problémásnak a tárcáikat. Ettől még egy profi könnyen lehet, hogy azonosítani tudná a kriptotárcák problémás mivoltát.

( Forrás )

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük