A kínai légierő egy amerikai hadihajó megtámadását szimulálta

Tetőfokára hágott a feszültség a Dél-kínai-tengeren Tajvan közelében a múlt hétvégén, és azóta is forrong a levegő a térségben. A hirtelen kiújult feszültséget az okozta, hogy kínai vadászrepülők többször is behatoltak a Tajvan által felügyelt légtérbe. Válaszlépésül a Tajvani Légierő is rögtön felküldött több vadászrepülőt a potenciális veszély megfékezésére. Mindenre rátett egy lapáttal, hogy az amerikai USS Roosevelt anyahajó is a térségben teljesít szolgálatot. A kínai védelmi miniszter figyelmeztette Tajpejt még múlt hét csütörtökön, hogy a Tajvan függetlensége háborút eredményezhet.

A Financial Times-ban jelent meg egy cikk a múlt vasárnapi incidensről, amiben biztonságpolitikai szakértők rögtön felhívták a figyelmet, hogy ez a direkt erőfitogtatás hamar súlyos összecsapásokba torkollhat. A FT által megszólaltatott katonai szakértők szerint az elmúlt hetekben a kínai katonai vadászgépek rakétatámadásokat is szimuláltak a térségben hajózó amerikai anyahajó ellen még a Joe Biden beiktatása előtti napokban. A hírt az amerikai és szövetséges hírszerzőszervek is megerősítették.

A Sunday Taiwan újságban megjelent cikk részletesebben is beszámolt az esetről. A beszámolók alapján két egymást követő napon is a kínai légierő megsértette a tajvani légteret, és több mint egy tucat vadászrepülőgép hatolt be a légtérébe. Köztük volt 6 darab J-10-es vadászrepülő, négy J-16, két SU-30, és három Y-8 lopakodó repülő is. Ezek a vadászgépek egy kínai H-6 hosszú hatótávú bombázót kísértek. A tajvani védelmi miniszter szerint, “a légierő rögtön készültségbe állt, a légvédelmi rakétarendszert is üzembe állították, miközben figyelték az incidenst.”

kínai hadsereg

Tajvani hadsereg F-16-osa kíséri a H-6 bombázót | Forrás: Tajvani Védelmi Minisztérium

 

A Financial Times a kínai hadsereg eddig feltáratlan provokációjáról is beszámolt

A Financial Times most további eddig nem ismert kontextusról is beszámolt az incidens kapcsán.

Az amerikai és szövetségei forrásokból származó hírszerzési információk szerint ennek a tajvani incidensnek volt egy másik fontos vetülete is, ugyanis a kínai katonai gyakorlat része volt az is, hogy szimulált támadást indítottak az amerikai haditengerészet térségben állomásozó flottája ellen, aminek zászlóshajója az USS Theodore Roosevelt anyahajó.

Ez úgy derült ki, hogy lehallgatták a H-6 bombázó pilótáinak a beszélgetését. Ezekben a pilóták megerősítették a parancsot a szimulált támadás kivitelezésére, és a rakéták kioldására az anyahajó ellen, számoltak be a hírszerző források. Az is nyilvánvaló, hogy a szimuláció keretében a kínai légierő vadászbombázói az USS anyahajó felé tartottak, illetve a hajó legénysége is felkészült a védekezésre.

tajvani incidens

Tajvani katonai hírszerző források szerint a kínai vadászbombázok súlyos csapást mérhetnek még egy amerikai anyahajóra is. “A Su-30 vadászgépeket fel lehet szerelni Kh-31 hajók ellen is bevethető rakétákkal. A H-6 bombázók és a J-16 vadászgépek pedig YJ rakétákat is bevethetnek,” magyarázta egy katonai elemző az FT-nek. “Mind a három vadászbombázó típus egyértelműen veszélyt jelent bármilyen tengeri katonai hajóra.”

Nincs kétség afelől sem, hogy Biden elnököt tájékoztatták az incidensről. A mostani esemény sem fogja megkönnyíteni a Biden adminisztráció kinyilvánított reményeit, hogy szeretnék javítani az USA és Kína közötti megromlott kapcsolatot, amit különösen a Trump időszakban romlott meg.