Kínában nyomozás indult a digitális jüan megalkotója ellen

Friss hírek szerint nemrégiben nyomozás indult Yao Qian ellen Kínában. Ő az egyik fő motorja a kínai központi banki digitális pénz (CBDC) projektjének. A nyomozást fegyelmi okok és törvénysértések miatt indították. Úgy tűnik tehát, hogy Kínában, ahol eddig is elég erőteljesen léptek fel a Bitcoin és a kriptovaluták ellen, tovább folytatják az egész kriptoszektor elleni hadjáratot.

A kínai CBDC projekt dübörög, de már nem a megalkotójával

Először a Shanghai Securities News nevű hírügynökség számolt be róla, hogy nyomozást indítottak Qian ellen különféle okokból. A Kínai Értékpapír-felügyeleti Bizottság Tudományos és Technológiai Felügyeleti Osztályának igazgatója és az Információs Központ igazgatója állítólagosan súlyos fegyelmi és jogi jogsértésekkel gyanúsítható. A beszámoló szerint jelenleg a Központi Bizottság vizsgálódik az ügyében. Vagyis amennyire ki lehet hámozni, Qian ellen a fegyelmi vizsgálatot a felügyeleten belül működő ellenőrző és felügyeleti bizottság egyik csoportja végzi. Őket pedig a folyamatban a Guangdong tartománybeli Shanwei város bizottsága felügyeli.

A fentebb említettnél több információ nem áll egyébként rendelkezésre a vádak részleteiről. Yao Qian mindenesetre egy prominens személyiség a kínai CBDC fejlesztésének folyamatában. Ő volt a digitális valuták kutatásával foglalkozó központi banki részleg igazgatója is. Ahogy arról már azért írtunk többször, Kínában igen előrehaladott tesztelések és bevezetések zajlanak a digitális jüan bevezetése tekintetében. Ráadásul a kínai vezetés egyértelműen kontroll szerepet is szán a digitális valutájának és a magánélet védelme kevésbé van főszerepben. Yao Qian ügyét azért érdemes figyelni, hogy kiderüljön, mi az ok, amiért a kínai CBDC egyik atyját félreállítják.