A koronavírus-járvány álhíreket terjesztő férfit felfüggesztett börtönre ítélték

Az MTI ma reggel arról számolt be, hogy a bíróság elítélt egy magyar férfit, aki hónapokkal ezelőtt a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban álhíreket terjesztett. 

Ibolya Tibor fővárosi főügyész csütörtök reggeli közleményében azt írta, hogy a bíróság közveszéllyel fenyegetés bűntette miatt 10 hónapra, 1 év 6 hónap felfüggesztett börtönre és 390 ezer forint pénzbüntetésre ítélte a vádlottat. A budapesti 5. és 13. kerületi ügyészség még májusban emelt vádat a 31 éves budapesti férfivel szemben, aki egy kereskedelmi tévé híradójára hasonlító weboldalt készített és üzemeltetett.

Itt osztott meg olyan álhíreket január 28-án és 29-én, amelyek a koronavírus-járványhoz kapcsolódtak. A fiatal férfi többek között arról írt, hogy Magyarországon tartózkodó, igazoltan koronavírusos kínaikat, és velük kapcsolatban álló magyar állampolgárokat szállítottak kórházba, akik közül többen meghaltak, köztük egy magyar állampolgárságú idegenvezető is.

Emellett arról is írt, hogy a magyar Külügyminisztérium még január végén törölte az összes Budapest-Peking repülőjáratot. A harmadik, és talán legelképesztőbb bejegyzése az volt, amelyben budapesti vírusfertőzött emberekről írt, akik mindenféle előzmény nélkül összeestek a nyílt utcán és életüket vesztették.

A vádlott a hamis hírek mellé a köznyugalmat megzavaró fényképeket is kitett. Bejegyzései később a közösségi média platformokra is felkerültek, ahol több mint 4 ezren osztották meg. A férfi célja az volt, hogy növelje weboldala forgalmát, és ezzel együtt a hirdetésekből származó bevételeit.

A bíróság kifejezetten szigorú büntetést szabott ki a valótlan információkat megosztó férfira. Ehhez képest a volt perui nagykövet, Kaleta Gábor nagyon kevéssel megúszta. 19 ezer pedofiltartalmú képet tárolt a szolgálati számítógépén, mégis mindössze egy évet kapott 2 és fél évre felfüggesztve, valamint 500 ezer forintos pénzbüntetést. Súlyosság szempontjából a két bűncselekmény nem is említhető egy lapon, az ítélet mégis szinte azonos. Hát, elgondolkodtató.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük