A közműszolgáltató fizet azért, hogy az emberek kapcsolják le a villanyt

Az Egyesült Királyság közműszolgáltatói fizetnek az embereknek, hogy kapcsolják le a villanyt. Már több mint két tucat energiavállalat ösztönzi pénzügyileg a kevesebb áram fogyasztását csúcsidőben.

Több mint egymillió brit háztartás és vállalkozás kap pénzt azért, hogy helyi idő szerint hétfőn 17 és 18 óra között kevesebb energiát használjon, a National Grid keresletrugalmassági szolgáltatásának (DFS) részeként, amelynek célja, hogy megelőzze az áramkimaradásokat a magas fogyasztási időszakokban.

26 brit energiaszolgáltatónál az ügyfelek pénzt kaphatnak azért, hogy az egyórás időszakban az átlagos szint alá csökkentsék fogyasztásukat – jelentette be vasárnap a National Grid, figyelmeztetve, hogy az ország a “szokásosnál kisebb” ellátási tartalékokkal néz szembe.

A kapott összeg attól függően változik, hogy az ügyfél mennyire képes csökkenteni szokásos fogyasztását, és minden megtakarított kilowattóra után körülbelül 3 font kifizetést kap. A becsült kiutalt összegek 6 és 20 font között mozognak.

Arra az esetre, ha további energiára lenne szükség, készenlétbe helyeztek három széntüzelésű erőművet, amelyeket a brit zöld energia átalakítása közepette szeptemberben nyugdíjaztak volna – közölte vasárnap a National Grid.

A közműszolgáltató azonban hangsúlyozta, hogy az ügyfeleknek nem kell aggódniuk, és kitartott amellett, hogy csak “elővigyázatossági intézkedésként” kérik ezt, és ha kell bekapcsolják a szénerőműveket, hogy “fenntartsák a szükséges tartalékkapacitást”. A National Grid korábban már figyelmeztetett arra, hogy január és február folyamán energiahiány esetén akár háromórás gördülő áramkimaradások is előfordulhatnak. Az Egyesült Királyság az energiájának mintegy felét importálja, és az utóbbi időben a költségek az egekbe szöktek.

A kritikusok elutasították megoldást, azzal érvelve, hogy túl sok munkát igényel minimális megtakarításért. Mások úgy látják, hogy ez egy igazságtalan büntetés azokkal szemben, akik nem rendelkeznek intelligens fogyasztásmérőkkel, mivel csak azok az ügyfelek vehetnek részt a programban, akiknek az otthonában vagy vállalkozásában felszerelték a vitatott eszközöket.

Craig Dyke, a projekt vezetője azonban nagy terveket dédelget, kijelentve, hogy a DFS “valami sokkal, sokkal nagyobb dolog kezdete”.