A kriptobányászat környezetbarátabb, mint valaha – csökkenőben az energiaigény

A kriptobányászat és az energiaigény, ami a kivitelezéséhez szükséges, hosszú idők óta a szabályozó szervek egyik kedvenc tárgyköre. Az évek során rengeteg bírálat érte az ágazatot a nagy mennyiségű energiafelhasználás miatt. Azonban nagyon úgy tűnik, hogy mindez már a múlté, hiszen a 2022-es év első negyedéve egészen meglepő értékeket szolgáltatott. 

2021 májusában a multimilliárdos üzletember, Elon Musk meggyőzte a kriptobányász szektor vezetőit, hogy hozzanak létre egy bányászati tanácsot. A Bitcoin Mining Council (BMC) tavaly júliusban kezdte meg működését s saját weboldaluk üzemeltetésén kívül különböző szolgáltatásokat is nyújtanak az érdekelt felek számára.

A BMC 2022 április 25-én megjelent beszámolójában bemutatta a kriptobányászat világának legújabb innovációit, különösen nagy hangsúlyt fektetve a fenntartható energia használatának. Tudniillik, a bányászati energiaigény 25%-kal csökken az idei év első negyedévében az egy évvel korábbi adatokhoz képest.

Továbbá, a jelentés büszkén konstatálja a fenntartható energiaforrások alkalmazásában elért fejlődést és a technológiai hatékonyság növekedését is. A tanulmányozás egyébként 3 fő szempont vizsgálata alapján zajlott, amelyek a villamosenergia-fogyasztás, a műszaki teljesítmény és a fenntartható energiaszerkezet voltak. A kutatóknak a hálózat körülbelül 50%-át sikerült analizálniuk – ezidőtájt (vagyis március 31-én) a hashráta 100,9 exahash per másodperc (EH/s) volt.

A tény, hogy a felmérésben részvevő bányászok 64,6%-a fenntartható energiaforrásokat vesz igénybe, hozzájárulhat a kriptobányászat előremozdulásához. Az sem elhanyagolható, hogy 2021 első negyedévéhez viszonyítva 59%-os javulást produkált a szektor.

kriptobányászat energiaigény

A Core Scientific bányászcég alapítója, sok más kriptóban érdekelt személlyel egyetemben, a bányászati energiaigény téves megítélésérő l nyilatkozott nemrégiben.

„Itt az ideje, hogy a világ valós információkat halljon a felhasznált energiát és a karbonkibocsátást illetőleg. A fals híresztelések miatt a Bitcoin hálózat a szabályozó szervek kereszttüzébe került”, magyarázta Darin Feinstein.

Elszomorító, hogy mennyi támadás éri a kriptobányászokat és az egész ágazatot a hamis tudósítások következtében. Remélhetőleg a jó hírek is eljutnak majd a társadalom szélesebb rétegéhez, megmásítva azzal nézeteiket a kriptobányászattal kapcsolatban.