Ezeket a kriptós protokollokat a legolcsóbb illetve a legdrágább használni

A kriptos protokollokon mért díjak elég jól megmutatják, hogy milyen az aktivitás az adott protokollon és milyen hatásai vannak a bikapiaci trendeknek. A DeFi protokollok és platformok a díjakon keresztül mérik a felhasználók számát és a kiemelkedő aktivitással bíró napokat. Kétségtelen, hogy a Bitcoin és az Ethereum már csak a hálózatuk mérete alapján is a legtöbb díjat termeli egy nap. A bányászat vagy a blokkelőállítók jutalmai okán ezek a láncok is rendelkeznek beépített költségekkel. Az Ethereum több mint 5,6 millió dolláros átlagos napi díjjal áll a toplista első helyén, míg a Bitcoin a blokkjutalmak révén termel nagyobb értéket.

Kisebb projektek esetében a díjak összetettebb képet mutatnak. Itt olyan tevékenységek is megjelennek bennük, mint a kereskedés, a stakelés, a kibocsátás és más Web3-as felhasználási esetek. A díjak ebben az összefüggésben megmutatják, hogy az egyszerű fizetéseken és tranzakciókon kívül milyen alkalmazásai vannak még a projektnek. A magas díjak tehát a leginkább használt blokkláncokat mutatják meg. Ezek közé tartozik a Binance Smart Chain, az Arbitrum One, az Optimism és a Polygon. A legaktívabb decentralizált tőzsdei és likvid stakelési protokollok is meghatározhatóak a díjak alapján. Ezek közé tartozik az Uniswap, a Sushi Swap, az Aave, a Maker, a Kyberswap, a Curve és a Trader Joe.

A díjak komoly akadályát jelenthetik egyes projektek bővülésének

Amit még meg lehet és kell említeni az a Dogecoin. Kifejezetten aktív a fő hálózatán is, az alacsony díjak miatt még mindig sokan használják tárcák, tőzsdék és más protokollok közötti átutalásokra. A legtöbb protokoll arra törekszik, hogy nagyon alacsony díjakat kínáljon és inkább a volumenek miatt keressen, de azért vannak protokollok, amelyek magasabb költségekkel járnak minden egyes felhasználó számára. A napi aktív felhasználók és a napi díjak együttes elemzése változatos képet ad az egy felhasználóra jutó díjakról.

Az Ethereum a gyakran használt hálózatok között nagyon magasan jár az egy átlagosan felhasználóra jutó díjak tekintetében, ami 14 dollár fölött van. A láncon belüli származtatott kereskedés szintén drága, az átlagos felhasználó 300 dollár feletti díjakat fizet. Jelentős különbség van a sok kis felhasználóval rendelkező aktív hálózatok és az olyan hálózatok között is, amelyeken egy pár bálna fizet nagyobb díjakat. A Base, a Telegram és a Solana a legolcsóbb protokollok egy felhasználóra vetítve. A díjak bizonyos trendek legjobbjait is megmutatják.

A Lido Finance az összes díj mintegy 50%-át likvid stakelésből szerzi, elérve a napi 3,6 millió dollárt. Néhány projekt esetében, mint például a Maker DAO és az Ethena, a díjak kiszámíthatatlanok, és egyes kibocsátási napokon kiemelkedő nyereségeket érhetnek el. Az Aave a legnagyobb díjtermelő a hitelezési protokollok között, 1,36 millió dolláros díjbevétellel. Az Uniswap 2,75 millió dollárnyi napi díjat termel, ami a DEX protokollok között vezető helyet jelent. A Convex Finance viszi el a legtöbb díjat az eszközkezelésben, akár napi 177 ezer dolláros díjtömeggel. Míg az Opensea, a vezető NFT piactér 54,7 ezer dollárnyi napi díjbevétellel muzsikál.

A díjak egyes trendek végét és kezdetét is jelezhetik

A díjak azt is jelezhetik, hogy mely kriptonarratívák vannak kifutóban. A Friend.tech, az egykor virágzó, Web3 elemeket tartalmazó közösségi médiaplatform már alig 4 ezer dolláros napi teljes díjbevételt produkál. A blokkláncon működő származtatott piac az egyik legaktívabb a díjak tekintetében.

A GMX által uralt piac 500 ezer és 1 millió dollár közötti átlagos napi díjakat termel. A kiugró napokon a blokkláncon kötött származtatott ügyletek teljes díja megközelíti az 5 millió dollárt. De azért még mindig elég messze van a mainstreamtől ez a díjstruktúra. Egy Visa-kártya átlagos díja vásárlásonként akár 3,96 dollár is lehet, amelyet általában a kereskedőktől szednek be. A kriptodíjak alacsonyak, de megnehezíthetik a kis felhasználók számára a DeFi világban való részvételt, és a nagyobb befektetőknek kedveznek.