A kriptósok közösségi médiájának indult, 5 másodperc után beindult a cenzúra

Van, ami sohasem változik. Ez pedig a közösségi médiaplatformokon dübörgő cenzúragépezet. 

Amikor a Meta vezérigazgatója, Mark Zuckerberg azt mondta, hogy új platformja, a Threads egy “barátságos” hely lesz, majd sokan azt állították, hogy a kriptósok új kapcsolódási pontjaként fog funkcionálni – már sejthettük, hogy ez csak valami utópikus gondolat lehet. A Threads a Meta legújabb és legmerészebb kísérlete arra, hogy szembeszálljon a Twitterrel, mely a kriptoközösség körében igen népszerű már évek óta. Az önálló alkalmazásként működő, de jelenleg Instagram bejelentkezést igénylő Threads a felhasználók közötti nyilvános szöveges interakciók és párbeszédek színterének készült. Meglepő módon a csütörtök reggeli debütálástól számítva kevesebb mint egy nap alatt a Threads 30 millió regisztrált felhasználót vonzott.

Mark Zuckerberg, a Meta vezérigazgatója a következő nyitó posztot írta: “Csináljuk meg. Üdvözölünk a Threads-en”.

A Threads-t a Twitter “barátságos” alternatívájaként írta le, egy olyan alkalmazásként, amely lehetővé teszi, hogy az emberek szöveges beszélgetésekbe bocsátkozzanak, 500 karakteres korlátozással és a linkek, fényképek és videók megosztásának lehetőségével.

Egy szerdai bejegyzésében a Meta-vezér kijelentette: “A cél az, hogy a bővülés során barátságos maradjon. Szerintem ez lehetséges, és végül ez lesz a sikerének kulcsa”. A továbbiakban nyíltan nekiment a Twitternek, azt sugallva, hogy a Twitter sikertelensége annak köszönhető, hogy nagyobb szólásszabadságot szeretne támogatni. Már itt látható volt, hogy Zuckerbergnek a “barátságos platform” nem más, mint a cenzúragép újraindulása.

A start után ugyanis alig néhány órával a Threads gyorsan kivívta az újonnan regisztrálók haragját, hiszen azonnal elkezdett brutálisan cenzúrázni. A Twittert – aminek a legyűrésére törekedne a Threads – elárasztották a felháborodott felhasználók bejegyzései. Volt, akinek a posztját 5 másodperc alatt eltávolította Zuckerberg új felületének csapata.

“Feltettem egy mément arról, hogy a Twitter jobb, mint a Threads, és egy perc után eltávolították erőszakra való felbujtás miatt” – tweetelte egy felhasználó.

“A tények állítása gyűlöletbeszéd a Threads-en” – tweetelte a népszerű, Libs of TikTok, és mellékelt egy képernyőfotót az eltávolításról szóló üzenetéről.

A Meta szóvivője a FOX Businessnek azt állította, hogy a platform indulása során több hibát találtak, szerinte emiatt blokkoltak több bejegyzést.

Mike Davis, az Internet Accountability Project elnöke szerint ez a “cenzúra az első napon a Threads részéről nem meglepő, tekintve a Meta szólásszabadság-ellenes múltját”.