A kriptovilág pénznyomdája nem pihen: jön a kínai jüan fedezetű stabilcoin

A kriptovilág pénznyomdája, a Tether, újabb stabilcoint bocsát ki, méghozzá a kínai offshore jegyzésű jüanhoz (CNH) rögzített árfolyamút.

Zhao Dong, kínai OTC kereskedő és a Tether céggel szoros kapcsolatot ápoló Bitfinex részvényese a WeChat kínai üzenetküldőn jelentette be a CNHT szimbólumú stabilcoin tervét.

A részvényes elsődleges motivációja a bejelentéssel, hogy a tulajdonában lévő RenrenBit bitcoin hitelezési platform támogatni fogja a CNHT letéteket és azon keresztüli bitcoin és altcoin vásárlásokat.

A bejegyzésben így ír:

“Személy szerint úgy vélem, az offshore jüan stabilcoin növelheti a forgalomban lévő offshore jüan nagyságát a nemzetközivé válása mellett. A szabályozók pozitívan fogadják ha jól teljesít és sikeres lesz.”

A Tether cég eddig nem kommentálta a jüanfedezetű stabilcoin tervezetét.

Zhao azt várja, hogy a stabilcoin heteken belül elindul és a fedezetként szolgáló offshore jüant egy belgiumi bankban fogják letétbe helyezni.

Két előnye lehet a jüanfedezetű stabilcoinnak: egyrészt csökkentené a Tether függőségét a dollártól, másrészt növelné a forgalomban lévő offshore stabilcoin nagyságát.

A befektetőnek nincs értesülése, hogy kínai entitások terveznek vásárolni az új stabilcoinból.

Az se tiszta, hogy a CNHT kibocsátás melyik blokkláncon fog történni. Köztudottan az USDT a BTC blokkláncán történik, de már létezik az Ethereum és a Tron blokkláncán is kibocsátott USDT.

Kínán kívüli jüan (CNH)

A kínai fizetőeszköz a kommunizmus hitványabb éveiben elsősorban kizárólag, mint hazai fizetőeszköz töltött be szerepet. 2003-ig így is maradt, majd a Kínai Népbank szerződést kötött Hongkonggal, aminek keretében a hongkongi bankok offshore jüan letéteket, utalásokat, váltásokat és más pénzügyi tranzakciókat kezdhettek el végrehajtani.

Azóta meglehetősen nagyra nőtt a Kínán kívüli jüan kereskedelme, aminek domináns szereplői a hongkongi bankok. A Hongkongi Monetáris Hivatal beszámolója szerint mintegy 604 milliárd offshore jüan ügyfélletétet őriznek, ami mintegy 25 billió forintot jelent. A szabad pénzáramlás azonban továbbra sem biztosított: az éves CNH devizakereskedelmi kvóta nem haladhatja meg az 50 000 dollárt magánszemélyenként.

Nem csitulnak a Tether körüli botrányok

Az új Tether terv a CNHT kibocsátásra akkor jön, mikor a Bitfinexet és a Tether céget továbbra is vizsgálja a New York-i Ügyészség (NYAG) hűtlen kezelés gyanúja miatt. Az NYAG azt állítja, hogy a Bitfinex tőzsde a Tether USA dollár fedezetét kölcsönözte ki azért, hogy képes legyen fenntartani a működését miután egy harmadik fél fizetési processzor befagyasztotta 850 millió dollárját.

A Bitfinex – Tether perben támadta az NYAG vádakat azt állítva, hogy az NYAG-nak nincs joghatósága az ügyben eljárni. Hétfőn azonban a New Yorki-i Legfelsőbb Bíróság elutasította a vádakat és utasította a kriptovilág ‘rossz almáit’ hogy működjenek együtt a bírósággal. A Bitfinex és Tether, ahogy lenni szokott esetükben, fellebbeztek a döntés ellen.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük