Így biztosítják magukat a legnagyobb bitcoin birtokos címek

Ha nagy mennyiségű bitcoint szeretnél biztonságos helyen tartani, érdemes rápillantani, hogy a legnagyobb bitcoin-tulajdonosok hogyan oldják meg ezt a feladatot. Bár ők sem tévedhetetlenek, olyan vagyon felett rendelkeznek, hogy egy apró hiba is sokba kerülhet nekik. A legnagyobb bitcoin-tulajdonosok nem könnyű, hiszen igyekeznek rejtve maradni. Viszont a bitcoin blokklánc értékes információkkal szolgál. Tekintve, hogy az összes bitcoin cím tranzakciótörténete és egyenlege nyilvánosan elérhető. De még így sincs könnyű dolgunk. Mert ha valaki (lehet szervezet, vállalat, személy) sok bitcoinnal rendelkezik, elég valószínű, hogy a bitcoinjait több különböző címen tartja, amelyek mindegyike kisebb méretű egyenleggel rendelkezik.

Így ezek a címek nem feltétlenül tűnnek ki a tömegből. Bizonyos esetekben lehetetlen a különböző címeket ugyanahhoz a tárcához vagy tulajdonoshoz rendelni. Más esetekben a címek összekapcsolása blokkláncelemzést igényel, amely gyakran fejlett technikákra és feltételezésekre támaszkodik, amelyek nem igazán garantált pontos információt adnak. Bár a pontos toplista vagy éppen az egyenlegek beazonosítása nem egyszerű feladat, a legnagyobb bitcoin birtokosok azonosítása elég egyértelmű. Van néhány weboldal, amely valós időben követi ezeket a címeket. Ezeknek a címeknek a jellege sok támpontot adhat arról, hogy ezek az entitások hogy vigyáznak a bitcoinjukra.

A legnagyobb bitcoin birtokos címek megoszlása

Példának okárt minden olyan cím, amely eggyel kezdődik, P2PKH-cím, tehát biztosan singlesig, azaz egy privát kulcsos. Hasonlóképpen, minden olyan cím, amely “bc1q”-vel kezdődik és 42 karakter hosszúságú, P2WPKH cím, azaz singlesig. Az ilyen címtípusok valamelyikén tartott Bitcoin nem használ multisig védelmet. Az SSS vagy MPC használata lenne az egyetlen módja az intézményi szintű biztonság elérésének. Eközben minden olyan cím, amely hármassal kezdődik, P2SH címnek számít. A “bc1q” kezdetű és 62 karakter hosszúságú címek P2WSH-címek. Ezeknél a címtípusoknál lehetőség van a multisig használatára. De hogy pontosan milyen strukturát használnak, az csak akkor derül ki, ha már mozgattak ezekről a címekről coint.

Néhány P2SH cím valójában singlesig, egy olyan struktúra, amely átmenetileg népszerű volt a SegWit kezdeti bevezetése idején. Nézzük most meg azt a 81 címet, amelyek mindegyike több mint 10000 bitcoint tartalmazott 2024. január 30-án. Összesen ezeken a címeken több mint 2,5 millió bitcoin volt abban az időpillanatban. Ebből a 81 címből legalább hat olyan bitcoint tart, amely valószínűleg már elveszett (179302 BTC pontosan). Ezt a hat címet 2010-ben vagy 2011-ben hozták létre a tulajdonosaik, amikor a bitcoin sokkal kisebb értékkel bírt és még nem is volt ennyire a mainstreamben. A hatól ötről soha nem költöttek, a hatodikról pedig 2010. júliusában vettek le utoljára coinokat. A maradék 75 cím struktúrája a következő – az első oszlop a cím típusa, a második a címek megoszlása, a harmadik pedig az elérhető Bitcoin egyenleg.

Az valószínű, hogy az 53 singlesig cím SSS-t vagy MPC-t használ. A címek közül kettő azonban valószínűleg nem MPC-t használ, mivel azokat 2018 előtt hozták létre, amikor még az első MPC küszöbérték protokollok nem léteztek. Lehetséges, hogy ezek a címek ehelyett SSS-t használnak. A 16 cím, amelyekről tudjuk, hogy multisiget használ, már mozgatta a coinokat és ezzel felfedték sajátos kvórumszerkezetüket. A kvórumok széles választéka létezik, van 4 “3 az 5-ből” és három “2 a 3-ból” is, de még “3 a 9-ből” is van. Az adatok áttekintése után legalább egy dolog világos. A leggazdagabb bitcoin-címek tulajdonosai között – akik között a legnagyobb kriptotőzsdék, sőt még az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma is megtalálható – nincs egyetértés a bitcoin biztonságának legjobb módszerét illetően.