A lengyel törvényjavaslat 2 millió dollárral büntetné a törvénytelen cenzúrát

Míg az Egyesült Királyság törvényhozói egy 2021-es „Online Biztonsági Törvényjavaslaton” dolgoznak – amely akár 24 millió dollár összegű bírságot is kiszabhat az olyan online platformok számára, melyek „nem védik meg a felhasználókat, és nem távolítják el a káros tartalmakat” – a dolgok kissé eltérnek Lengyelországban, ahol a közösségi médiában megosztott tartalmak még mindig előnyben vannak a politikai döntésekkel szemben.

Zbigniew Ziobro lengyel igazságügyi miniszter csütörtökön jogi kezdeményezést jelentett be, amely lehetővé teszi az egyének számára, hogy panaszt nyújtsanak be azon közösségi média vállalatok ellen, akik eltávolítják vagy cenzúrázzák a lengyel törvényeknek megfelelő bejegyzéseket.

A rendelkezések értelmében a közösségi média nem távolíthatja el a tartalmakat és nem blokkolhatja a fiókokat, ha az nem sérti a lengyel törvényeket. A tartalmak eltávolítása esetén panaszt lehet benyújtani a platform ellen, amelynek 24 órája lesz a döntés átgondolására. A döntés meghozatalától számított 48 órán belül a felhasználó petíciót adhat be a bíróságra. Ezt követően, a bíróság a panaszokat hét napon belül megvizsgálja. Az alapfeltétel, hogy az egész folyamatnak elektronikusan kell végbe mennie.

írja a Poland In hírlap.

Tisztában vagyunk azzal, hogy ez nem egy könnyű téma…

Ennek ellenére, hogy Lengyelország alkotmánybírósága szerint a szabad véleménynyilvánítás “a demokratikus állam egyik legfontosabb értékének” számít, az ország szigorú rágalmazási törvényekkel rendelkezik: aki a hatóság előtt mást bűncselekmény elkövetésével hamisan vádol, annak pénzbírsággal és börtönbüntetéssel kell szembenéznie.

Az ideológiai cenzúra áldozatai gyakran a Lengyelországban működő különféle csoportok képviselői, akiknek a közösségi médiában megosztott tartalmait csak azért távolítják el, mivel véleménynyílvánításukkal olyan értékeket képviselnek, melyek a közösség szempontjából elfogadhatatlanok … Ez pedig egyre erősebb befolyást gyakorol a közösségi média működésére. – nyilatkozta Ziobro – Tisztában vagyunk azzal, hogy ez nem egy könnyű téma. Az interneten garantálni kell azon tartalmak korlátozását, melyek negatív hatást gyakorolhatnak más emberek szabadságára. A probléma megoldására olyan eszközöket szeretnénk javasolni, amelyek lehetővé teszik mind a platform, mind az egyén számára, hogy egy olyan testületre hagyatkozzanak, amely képes megítélni, hogy a tartalom valóban sérti a személyes jogokat, és szükséges-e a törlése vagy cenzúrázása.

Abban az esetben, ha a bíróság a felhasználó javára dönt, viszont a platform nem hajlandó elfogadni és teljesíteni a döntést, akár 2,2 millió dollár összegű pénzbírságot is kiszabhatnak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük