A Libra nem látja már meg a napvilágot, mondta egy gazdaságtörténész

Barry Eichengreen gazdaságtörténész úgy gondolja, hogy a stabilcoinok vagy túl sebezhetőek, vagy pedig túl drágák ahhoz, hogy domináns pénzügyi eszközzé válhassanak.

A Berkeley Egyetem professzora, Barry Eichengreen szerint a Facebook által tervezett Libra stabilcoin számos sebből vérzik. Amúgy is nehéz helyzetét még a kormányok is súlyosbítják, amelyek hallani sem akarnak a nagy tech vállalat fizetőeszközéről. Ennyi problémával lehetetlen az elindítása.

„A Libra érdekes ötlet, amely viszont sohasem fogja meglátni a napvilágot”, jelentette ki a professzor a július 10-én megtartott Unitize konferencián.

Eichengreen azt állította, hogy a stabilcoin szektor nagyrésze semmit nem tud a monetáris közgazdaságtanról és a történelemről. Munkájának köszönhetően számtalan alkalommal ebédelt leendő stabilcoin fejlesztőkkel és finanszírozókkal.

Arra a következtetésre jutottam, hogy az ebéd társaim mindent tudtak a blokkláncról, de nem sokat tudtak a monetáris közgazdaságtanról”, mondta Eichengreen, kihangsúlyozva azt, hogy nem is tudtak a rögzített árfolyamokkal szemben elkövetett spekulatív támadásokról.

Eichengreen úgy fogalmazott:

A stabilcoinok törékenyek. Hajlamosak a támadásokra és az összeomlásra, ha azokat csak részlegesen fedezi ténylegesen dollár. Emellett meglehetősen drágák.”

A stabilcoin a naívaknak való, állította a professzor

Noha sok elemző úgy gondolja, hogy a Libra potenciálisan megzavarhatja a meglévő pénzügyi rendszert, és a nemzetek monetáris politikájának hatékonyságát, Eichengreen nem ért ezzel egyet. Véleménye szerint annyi megoldhatatlannak tűnő problémája van a Librának, hogy szinte kizárt, hogy el tudjon indulni.

A Libra stabil tokene számára túlzott mértékű fedezetet tervezett. A professzor szerint ehhez viszont magas tranzakciós díjak kellenek, hogy fedezni tudják a többlet kiadást. A magas díjak azonban visszatartják az elfogadását. Eichengreen szerint a díjakat alacsonyan kell tartani.

A közgazdász azt állította, hogy „a Librának igenis szüksége lesz egy központi bankra, ha a körülötte fejlődő piacok stabilak lesznek”. Ezzel a stabilcoinokhoz kapcsolódó származtatott ügyletek várható emelkedésére akart utalni.

Úgy gondolom, hogy nagyon nagy bizonytalanságok vannak, amelyeket meg kell oldani annak érdekében, hogy ez a projekt elindulhasson. Ugyanakkor arra a következtetésre jutottam, hogy ezek közül a problémák közül néhány megoldhatatlan.”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük