A litván pénzügyminisztérium betiltja a nem letétkezelői kriptotárcákat

A litván pénzügyminisztérium úgy döntött, betiltja a nem letétkezelői kriptotárcákat. A bejelentés az Európai Unió közelmúltbeli rendelete után érkezett, amely az anonimitás-ellenes szabályok előremozdításáról döntött a kriptotérben. Az új szabályozás szigorú előírásokat határoz meg az országon belül működő kriptoszolgáltatókra is.

Az Európai Parlament nemrégiben megszavazta a kriptopénz-iparágra vonatkozó anonimitás-ellenes szabályok előremozdítását, amelyek jelentősen megnehezítenék a nem letétkezelői tárcák és a kriptopénz-szolgáltatók közötti tranzakciókat. A jogszabályt számos kriptopénz szószóló kritizálta, köztük a Coinbase vezérigazgatója, Brian Armstrong is.

A pénzügyminisztérium új rendeleteivel a pénzmosás, a terrorizmus finanszírozása és a szankciók kijátszása ellen próbál meg fellépni. A minisztérium közölte, hogy a lépést a jövőbeli európai uniós döntésekre való tekintettel tette.

A litván kormány egy új törvényt szeretne elfogadni a kriptoszabályozások szigorítása és a névtelen tárcák betiltása érdekében. A pénzügyminisztérium közlése szerint a kormány szerdán jóváhagyta a “pénzmosás és a terrorizmus finanszírozásának megelőzéséről szóló törvény” módosításait, amelyek célja a kriptopénz szektor átláthatóságának növelése, miközben biztosítja annak “fenntartható továbbfejlődését”. A módosításokat a litván törvényhozásnak, a Seimasnak is jóvá kell hagynia, mielőtt törvénybe iktatják.

A törvény többek között meg kívánja tiltani az “anonim számlák” létrehozását, szigorítja a kriptotőzsdékre vonatkozó “ismerd meg az ügyfeled” (KYC) szabályozást, és előírja, hogy a litvániai székhelyű tőzsdék vezető alkalmazottainak állandó litvániai lakosoknak kell lenniük. Az új szabályozás szigorítaná a tőzsdei szolgáltatókkal szemben támasztott követelményeket is: 2023. január 1-jétől kötelező lesz bejegyeztetniük magukat jogi személyként, legalább 125 000 eurós alaptőkével.

Gintarė Skaistė pénzügyminiszter azt is kijelentette, hogy a kormány “proaktív lépéseket tesz a nemzeti szintű szabályozás megerősítése érdekében, előkészítve a későbbi [európai uniós] szintű döntéseket”.

Egyébként Litvániában jócskán megnőtt a kriptovállalkozások száma, miután a szomszédos Észtországban szigorodtak a korlátozások. Míg 2020-ban még csak 8 kriptovállalatot alapítottak, a pénzügyminisztérium szerint azóta több mint 220 új szervezet jött létre.