Az Unió tragikomédiája: az Európai Parlament a decentralizáció ellen szavazott

A bitcoin árfolyama 44 000 dollárra zuhant, miután tegnap az Európai Parlament a decentralizáció és a blokklánc technológia ellen szavazott. A hidegtárcákra is KYC eljárást kellene alkalmazniuk a kriptotőzsdéknek. 

Azt mindig is tudtuk, hogy az Európai Unió a kriptovalutákhoz végképp nem értő dilettáns emberekkel van tele. Most ismét tanúbizonyságot tettek arról, hogy hogyan lehet az innovációt szembe köpni, a jövő technológiájának hátat fordítani. Az Európai Parlament tegnap megszavazta, hogy minden nem letétkezelői tárcát, amelyet teljes egészében magánszemély kezel (Ledger, Trezor, Safel, MetaMask, Trust Wallet, MEW és még sokan mások) regisztrálni kelljen.

Az Unió területén élő felhasználók csak olyan kriptotárcákat használhatnak majd, amelyeket olyan tőzsdéknél vezetnek, amik megkövetelik a KYC (Know-Your-Customer) ellenőrzést. Röviden szólva ismét a központosított megoldások felé terelik a népet, természetesen a pénzmosás elleni védelem jegyében.

Ha valaki mégis nem letétkezelői tárcát szeretne, akkor azt egy tőzsdénél kell majd regisztrálnia, miközben személyazonosságát is feltárja. Patrick Hasen, az Unstoppable DeFi-tól a Twitteren a hírre reagálva azt írta:

“Az EU Parlament TFR-ről szóló szavazása nagy csalódás és nagy veszélyt jelent az egyén magánéletére és az önmegőrző [nem letétkezelői] tárcák használatára az EU-ban. Megvalósíthatatlan tárcaellenőrzési követelményeket és indokolatlan jelentéstételi kötelezettségeket vezet be a kriptovállalatok számára, amelyeknek masszívan káros hatásai lennének az uniós polgárokra és a vállalatokra egyaránt. Szerencsére még mindig ott vannak a közelgő háromoldalú tárgyalások, hogy megelőzzük a legrosszabbat.”

Ugyan ezek a tárcák nem lesznek betiltva az EU-n belül, de nem lesz lehetőségünk arra, hogy csak úgy szimplán beutaljuk az eszközeinket a tőzsdére.

Betehet a DeFi-nek a uniós lépés

A DEX-eknek is ezentúl meg kellene követelniük az ügyfelektől, hogy regisztráljanak és igazolják személyazonosságukat, mielőtt interakcióba lépnek a blokkláncon. Ez teljesen meghiúsítja a DeFi lényegét, hiszen a nevében is benne van “decentralizált”. Ha regisztrálnom kell egy cégnél, és át kell adnom egy nyomorult tranzakcióhoz az összes személyes adatomat, akkor ez az információ központosítottá és támadhatóvá válik. Tehát köze nincs a decentralizációhoz. A DeFi egyik legjobb része az, hogy könnyedén és a magánéletünk ellopásának kockázata nélkül léphetünk kapcsolatba egymással.

Arról, hogy a DeFi vállalatok hogyan vagy hol fogják tárolni az ügyfeleik adatait, nem tudni. Ez további szabályozási és pénzügyi többletköltséget jelent majd minden egyes DeFi projekt számára az EU-ban, mivel mostantól minden ügyfél személyes és érzékeny adatait tárolniuk kell.

Ezzel a hírrel párhuzamosan jött a döntés, hogy a tőzsdékkel kapcsolatba lépő minden tárcafelhasználót KYC-ellenőrzésre köteleznek. Jelenleg a határ 1000 euró, amely felett már regisztrálni kell egy tőzsdénél, és fel kell fedni a személyes adatokat. Az új szabályozással viszont összehatár nélkül mindenkinek igazolnia kell magát.

Technikailag továbbra is lehetőség lesz majd a nem letétkezelői tárcák közötti utalásra, de nem mindegy hogy milyen körülmények között. A legnagyobb kihívást azonban az jelenti, ha kriptót szeretnék küldeni egy tőzsdei tárcából egy olyan barátomnak, aki az EU-n kívül él, akkor a barátomnak is regisztrálnia kell az én tőzsdémen, másképp nem kaphatja meg az eszközt. Legyünk őszinték, ez nevetséges. Bár az EU döntéseitől már nem is tudni, hogy nevetnünk vagy inkább sírnunk kellene.

Mennyi időnk van még?

A vállalatoknak kilenc hónapjuk lesz arra, hogy alkalmazkodjanak az új szabályozáshoz, majd 18 hónap áll rendelkezésükre, hogy teljes mértékben megfeleljenek az új előírásoknak. Az, hogy az európai DeFi vállalatok az EU-ban maradnak-e, miután ez a határozat hatályba lépett, kétséges. Az iparág jellegéből adódóan egyszerűen felfoghatatlan hogyan korlátoznák ezen projektek működését, hiszen decentralizáltak.

Egy európai polgárt sem lehet megakadályozni abban, hogy az EU-n kívül interakcióba lépjen egy olyan DeFi projekttel, amely nem követeli meg a KYC-t, így előfordulhat, hogy Európa egyszerűen lábon lövi magát az innovatív vállalatok elzavarásával. Portugália például, a DeFi és a blokklánc-innováció egyik fellegvára, biztosan nem lesz boldog a szavazás eredményétől. Még van idő a törvény módosítására, mivel további tárgyalásokra kerül sor. Ezt követően a képviselők szavazni fognak a törvény elfogadott változatáról, de ne legyenek túl nagy illúzióink. Európa a múltban ragadt, mely nem képes az innovációt felölni, helyette csak tilt, szabályoz, ellenőriz.