A LocalBitcoins díjmentesítette szolgáltatásait az ukrán polgárok számára

A LocalBitcoins peer-to-peer kriptovaluta váltó a napokban bejelentette, hogy az ukrán néppel vállalt szolidaritás jegyében minden díjat elenged a helyiekre vonatkozóan. Ez vonatkozik az összes általuk lebonyolított tranzakcióra, illetve kivételt képeznek a megsegítésükre szánt adományok is. 

A LocalBitcoins a hírt egy tweet keretében osztotta meg a nagyközönséggel még március elsején. Emellett pedig arról is értesítette az országban, valamint külföldön tartózkodó ukránokat, hogy egy ingyenes Bitcoin tárca áll a rendelkezésükre. A kriptotárca használata jogosítja fel őket a térítésmentes ügyletek megvalósítására.

A csereplatform szívügyének érezte, hogy biztosítsa a megszorult helyzetben lévő ukrán népet támogatásáról s valamiféle segítséget nyújtson számukra. Együttérzésüknek még inkább hangot adva tudatták követőikkel, hogy a vállalat „legértékesebb erénye a szabadság”. 

Amellett, hogy a LocalBitcoins a tranzakciók költségét elengedi, még a BTC és Ukrajna nemzeti valutája, a hirvnya közti átváltás díját is átvállalja.

LocalBitcoins Ukrajna

A digitális eszközök alkalmazása nagyot nőtt Ukrajnában a konfliktus kirobbanása óta, hiszen sokkal könnyebben és gyorsabban képesek általuk a lakosok vagyonuk átcsoportosítására. Továbbá, az elmúlt hetek folyamán nem kevesebb, mint 20 millió dollár értékben küldtek adományokat kriptovaluták formájában a helyiek támogatására. A segélyek folyósításának folyamatát meggyorsítva az ukrán kormány hivatalos kriptotárcákat bocsátott ki.

Ezenkívül, az NFT-k iránti kereslet is fellendült Ukrajnában, ráadásul az Ikonia kereskedési platform egy olyan NFT aukciót indított el, amely bevételeinek egy részét jótékony célra ajánlja majd fel.

Akárcsak a LocalBitcoins, más kriptó szolgáltatásokat nyújtó vállalatok is rossz szemmel nézik Oroszország ténykedéseit. Ebből kifolyólag a nyugati államokkal karöltve vezetnek be szankciókat az oroszok fenyítésére. A Google és a Meta már eleget tettek az ukrán államigazgatás kéréseinek s bizonyos mértékben korlátozták felületeiken az orosz felhasználók tevékenységeit. A kriptopénz váltók ennél azért nehezebb szituációban vannak, ugyanis legtöbbjük szerint értelmetlen lenne az oroszországi ügyfeleik kitiltása a tőzsdékről. Az más kérdés, hogy első körben miért merült fel az az opció, hogy az ártatlan orosz lakosságot büntessék a történtekért.